okobogee Posted April 28, 2008 Share Posted April 28, 2008 Witam, postaram sie wam przedstawic moj problem pewnie jest dla was nie trudny, ale nie wiem jak to zrealizowac. A metoda prób i błedów doprowadza mnie do nerwicy. A zatem sprawa wyglada tak : jak zrobic by nitka która jest ciałem nie prostym, posiadała otoczke wzdłuż własnej osi ( wykonanej z cienkiej blaszki ) . Na dodatek jak to nanies na wiekszą liczbe nitek np. na tkanine Wszystkim ogarnietym w temacie 3ds Wielkie dzieki!!!!!! Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomala Posted April 28, 2008 Share Posted April 28, 2008 Najpierw stwórz sobie tego spline'a wzdłuż którego ma się owijać blaszka. Następnie stwórz obiekt spring(create>dynamics objects> spring) i nadaj mu takie parametry jakie ma mieć ta owijka czyli ilość zawinięć wysokość i szerokość. Później do sprężyny dodaj mod path deform( nie patch deform) i klikając pick path wskaż w scenie linię którą wcześniej stworzyłeś. Ok sprężynka dostosowała się do kształtu linii( jak nie to wskaż odpowiednią oś na dole opcji tego modyfikatora). W opcjach mod. path deform możesz też pobawić się wartością stretch który odpowiada za rozciąganie obiektu wzdłóż linni co pozwoli uzyskać efekt płaskiej blaszki. Teraz włącz show end results on/off toggle i pobaw się ustawieniami sprężyny jeżeli np. wyszła za krótka i nie biegnie do końca wzdłuż linii to zwiększ jej wysokość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
troglodyta Posted April 29, 2008 Share Posted April 29, 2008 Ja z tego zrozumiałem, że chcesz mając splina dać mu grubość i żeby miał materiał jak blacha. Zaznaczasz wszystkie spliny i nadajesz im modyfikator renderable spline. Potem w material editor musisz stworzyć materiał blachy czy chromu i wrzucić na swoje nitki. Aha teraz dokładniej przeczytałem. Sposób Tomala jest bardziej trafny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okobogee Posted April 29, 2008 Author Share Posted April 29, 2008 Wielkie dzięki Tomala, wyszło i to suprer. !!!!!!! Pzdrawiam Okobogee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts