Lucas Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 Yo, do robienia textur używam Corel Photo Paint i już jakiś czas temu zauważyłem dziwną rzecz. Otóż robię sobie kolorową texturkę, bazgram itp, potem exportuję do takiego .jpg albo .tga i okazuje się, że kolory wyglądają inaczej. Na pierwszy rzut oka nie widać tej różnicy ale różnica w odcieniu jest (wyraźnie widać gdy porówna się ten sam obraz w Cprelu i w jakiejkolwiek przeglądarce). Wartości RGB są jednak zachowane, więc problem bez wątpienia tkwi w wyświetlaniu w Photo Paincie. Problem tylko jak zrobić, żeby wyświetlał te kolory prawidłowo? Ciężko tak kolorować na czuja:|.
Kuciel Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 hmm, tez uzywam corela i u mnie niema takiego problemu, kolorki mam dokladnie takie same w kazdym programie...
dr Ug Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 To sie nazywa Color Management, czyli zarzadzanie kolorem. Poszukaj tego w Karolu i wylacz (to najprostsze rozwiazanie bez koniecznosci wchodzenia w szczegoly co i dlaczego).
dr Ug Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 Poczytaj tez to, Bigleb tlumaczyl w czym problem: http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=8236
Lucas Napisano 30 Styczeń 2004 Autor Napisano 30 Styczeń 2004 Yeah:D, dzęki, teraz jest wporządku. Swoją drogą zły ze mnie user bo nie szukałem topic\'ów o tym problemnie... ;).
Rekomendowane odpowiedzi