Napisano 14 Maj 200816 l to zapodaje layoutem: i odrazu pytanie... czy ktoś może ma jakiś pomysł jak to przerobić na html? chodzi mi głównie o to tło... bo jak na moje oko to szykują mi się same, jpg w całości, a tego chciałbym uniknąć Edytowane 14 Maj 200816 l przez torm
Napisano 14 Maj 200816 l co do laya no spoko ale jak dla mnie te cienie za mocne co do html to pobawiłbym się w tło zakotwiczone centralnie i powtarzające się (sama trawa na całym obszarze przydałby się jakiś samles a reszta na divie z innym z index i tłem w png z kanałem alpha
Napisano 14 Maj 200816 l Zdecyduj się z której strony masz ustawione "światło". Odnośnie tła, to co napisał AG - trawa jako background-image w body, a pozostałe grafiki jako tło w poszczególnych div'ach - np. #top, #stopka itp. Tła jako .png 24-bitowy -- normalnie chodzi pod FF, Operą i Safari. IE niestety nie wspiera tego, ale jest jeden fix, który wykorzystuję na codzień w moim projektach. Oto on: /* Correctly handle PNG transparency in Win IE 5.5 & 6. http://homepage.ntlworld.com/bobosola. Updated 18-Jan-2006. Use in with DEFER keyword wrapped in conditional comments: */ var arVersion = navigator.appVersion.split("MSIE") var version = parseFloat(arVersion[1]) if ((version >= 5.5) && (document.body.filters)) { for(var i=0; i { var img = document.images[i] var imgName = img.src.toUpperCase() if (imgName.substring(imgName.length-3, imgName.length) == "PNG") { var imgID = (img.id) ? "id='" + img.id + "' " : "" var imgClass = (img.className) ? "class='" + img.className + "' " : "" var imgTitle = (img.title) ? "title='" + img.title + "' " : "title='" + img.alt + "' " var imgStyle = "display:inline-block;" + img.style.cssText if (img.align == "left") imgStyle = "float:left;" + imgStyle if (img.align == "right") imgStyle = "float:right;" + imgStyle if (img.parentElement.href) imgStyle = "cursor:hand;" + imgStyle var strNewHTML = " + " style=\"" + "width:" + img.width + "px; height:" + img.height + "px;" + imgStyle + ";" + "filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader" + "(src=\'" + img.src + "\', sizingMethod='scale');\">" img.outerHTML = strNewHTML i = i-1 } } } Zapisz go jako np. pngfix.js i dodaj do sekcji head w Twoim pliku html: Pozdrawiam
Napisano 14 Maj 200816 l Autor wielkie dzięki, w szczególności za skrypt :) napewno bardzo się przyda nie tylko do tego projektu :) Knysha, a jak Ci powiem, że są tam 2 "źródła światła" ?
Napisano 14 Maj 200816 l pomysl fajny, wykonanie słabe. Cienie za mocne. Typografia lipna. Menu słabiutkie. Popraw to a bedzie niezle. (i po co cien pod logo? oO).
Napisano 14 Maj 200816 l Autor a może mi ktoś wyjaśnić dlaczego cienie są za mocne? -ok poszedłem się odlać i mnie oświeciło... pytanie nieaktualne :) Edytowane 14 Maj 200816 l przez torm
Napisano 15 Maj 200816 l Knysha, a jak Ci powiem, że są tam 2 "źródła światła" ? Popatrz się na trawę -- skąd pada światło?
Napisano 15 Maj 200816 l Torm > w przyrodzie nie uświadczysz czegoś takiego. Oczywiście, można doświetlać fotografowane elementy, ale trzeba to robić umiejętnie, a u Ciebie wszystko jest przejaskrawione. Słuchaj przedmówców - oni naprawdę dobrze Ci radzą :)
Napisano 15 Maj 200816 l Autor M@Ti zdaję sobię z tego sprawę, ale jednak chciałbym poznać zasady, a nie tylko wykonywać polecenia, bo w ten sposób niczego się nie nauczę
Napisano 15 Maj 200816 l W naszym Układzie Słonecznym mamy jedno Słońce, ergo dociera na Ziemię jedna wiązka światła (nie mówię tutaj o promieniach odbitych od innych planet etc.) Edytowane 15 Maj 200816 l przez Knysha
Napisano 20 Maj 200816 l Autor może to i racja, ale czy strony internetowe muszą być mega realistyczne? tak czy inaczej jeszcze nad nią popracuję przyda mi się do portfolio... klient ją odrzucił bo stwierdził, że nie sprzedaje kosiarek :P ehh.. dzięki za komentarze
Napisano 20 Maj 200816 l Człowiek przeważnie dąży, abo pozyskać to, co naturalne -- ergo, sztuka i myśl projektowania idzie w tym kierunku. Good luck & czekamy na następny projekt :)