Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc

Chodzi o to ze niedawno od kochanej rodzinki dostalem aparat Zenit-E w bardzo dobrym stanie, z obiektywem helios... Z tego co wyczytalem, jest to chyba ustrzanka analogowa... Ale jako calkowity amator fotografii, nie mam pojecia jak go ustawic, jakie kupic filmy itp. by robic dobre zdjecia- z tego co slyszalem od znajomych zabawa analogiem moze wiele nauczyc, a ze mam troche czasu i mozliwosci, chcialbym z tego prezentu skorzystac :)

Jesli znalazlby sie ktos na forum kto mial doswiadczenia z tym aparatem, albo przynajmniej orientuje sie w temacie ;) Bede wdzieczny za wszelka pomoc :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na analogach dobrze zna się Vorek (łorek jaworek jeziioora xD ).

Według mnie zenity to niezbyt dobre aparaty odlewane z pancerzy T-34...

Płucienna migawka, nietrzymanie czasów itp...

Na początek jak cot to moze być.

na początek kup moze Fuji Superia 200 albo coś innych do C-41...

Napisano

Leica też ma płócienne migawki :p

ps.

jak masz gdzie wołać (bo teraz bywa trudo o to) to mozesz tez rozwazyc filmy czarno-biale,

maja wieksza tolerancje na bledy uzytkownika :) takie np ilfordy pan nie sa zbyt drogie...

ale fakt ze zwyklych negatwywow barwnych tez polecilbym superie

btw. jaki masz ten obiektyw? pewnie 50tke..zenit o tyle dobry jest ze mozna kupowac za grosze fajne szkla na gwint m42..

Edytowane przez maciekG

Napisano
  • Autor

No, na obiektywie jest napisane: Helios-44-2 2/58... a co do tematu... glownie chodzi mi o to do zcego sa te wszystkie pokretelka na tym aparacie i jak je poustawiac by robic jak najlepsze zdjecia :)

Pozdro

Napisano
Według mnie zenity to niezbyt dobre aparaty odlewane z pancerzy T-34...

Płucienna migawka, nietrzymanie czasów itp...

ech panie Sadowski... jak pan masz takie opinie stawiać to zamilcz pan na wieki ;)

mój zeniciak (TTL) ma chyba ze 30 lat, czasy trzyma, migawka nie dziurawa, poprochów na matówce brak że o lustrze nie wspomnę. pancerne body nie puszcza nigdzie światła, filmy nawijane są elegancko a zwijane jeszcze ładniej (trochę szarpie końcówkę ale to moja wina - za szybko zwijam na końcu i szarpię perforację), więc nie wiem o czym piszesz. Ricohy zapewne też są felerne, wszystko zależy jak się o ten sprzęt dba.

aha: używam go już kilka lat i jakoś nie ciągnie mnie do zamiany na Practikę czy inne Nicony - lubię go po prostu.

co do pokręteł na body:

zenitg.jpg

co do obiektywu:

są tam dwa pierścienie:

1. ustawiasz ostrość (chyba zrozumiałe)

2. ustawiasz przysłonę czyli zmniejszasz lub powiększasz otwór obiektywu - decydujesz ile światła ma wpaść przez obiektyw. pokręć na 22 blaszki się zmniejszają - mniej światła wpada, pokręć na liczbę 2 - blaszek nie widać, więcej światła wpada przez obiektyw. co do przeliczeń przysłona i czas naświetlania to juz inna historia ;)

jeśli nie łapiesz któregoś z pojęć zapraszam do lektury:

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=31359

Pozdrawiam i witamy w klubie zapaleńców ;)

Napisano

w analogach się średnio rozeznaję, ale...

...w Zenicie E możesz mieć problem ze światłomierzem - ma on światłomierz selenowy,

który z czasem traci swoje właściwości, więc może przekłamywać wyniki - pierwsza

rolka powinna pokazać na ile jest sprawny... jeżeli nie wyjdzie pozostaje dokupić jakiś

zewnętrzny światłomierz, zmienić aparat lub robić na oko (to w przypadku początków

jest niestety niewykonalne)

...Helios-44 to najpopularniejszy obiektyw w Zenitach - imo poprawny, chociaż ludzie

się śmieją, że można trafić na egzemplarz od idealnego po beznadziejny, a wszystko

zależy od dnia tygodnia, w którym był wyprodukowany ;P

swoją drogą jest to jeden z obiektywów, który doczekał się chyba największej liczby

odmian: http://zenit.istra.ru/archive/lenses/helios-44.html ;)

...pancerność Zenitów to ich zaleta, bo mogą służyć zarówno do obrony, robienia zdjęć,

jak i wbijania gwoździ... a to w jakim są stanie zależy głównie od tego jak się człowiek

z nimi obchodzi - oczywiście zdarzają się awaria, ale nie ma sprzętu, który by komuś

nie nawalił, a że swego czasu były bardzo popularne to i liczba tych awarii była spora

...odnośnie filmów to może coś z b&w, jakiś illford hp5 (z tego co słyszałem są to dość

tolerancyjne filmy) - tu jednak jestem kompletnym amatorem

...całą resztę napisał już tweety

pozdro

Napisano

...odnośnie filmów to może coś z b&w, jakiś illford hp5 (z tego co słyszałem są to dość

tolerancyjne filmy)

moze sie powtorze...ale na poczatek naprawde lepiej pan 400 niz hp5...dwa razy tansze sa..a roznicy ekstremalnej nie ma ;)

Napisano

...co do jednego się zgadzamy - b&w oraz ilford :D

...na filmach się kompletnie nie znam, więc lepiej mnie nie słuchać

Napisano
ech panie Sadowski... jak pan masz takie opinie stawiać to zamilcz pan na wieki ;)

mój zeniciak (TTL) ma chyba ze 30 lat, czasy trzyma, migawka nie dziurawa, poprochów na matówce brak że o lustrze nie wspomnę. pancerne body nie puszcza nigdzie światła, filmy nawijane są elegancko a zwijane jeszcze ładniej (trochę szarpie końcówkę ale to moja wina - za szybko zwijam na końcu i szarpię perforację), więc nie wiem o czym piszesz. Ricohy zapewne też są felerne, wszystko zależy jak się o ten sprzęt dba.

aha: używam go już kilka lat i jakoś nie ciągnie mnie do zamiany na Practikę czy inne Nicony - lubię go po prostu.

"

Trafiłeś na egzemplarz jeden na miliard. Bo niestety Zenity to kupa i szit. Za naprawde niewielkie pieniązki można kupić dużo dużo lepszy aparat. Ale oczywiście nie aparat robi zdjęcia. Więc i na pewno Zenitem się da robić fotografię.

Tylko po co się meczyć?

Używałem długo Practiki. Myślałem, że jest bardzo dobra i super. Ale jakoś tak zaszalałem pewnego weekenda na giełdzie i kupiłem Canona AE-1 za 250 zeta (przepłaciłem - można taniej)... I różnica jest kolosalna. Szkło naprawdę żyleta. Body naprawdę niezniszczalne. Aparat jeśli dobrze użytkowany to praktycznie nie zmieniają mu się parametry i robi tak jakby właśnie z fabryki wyjechał.

Ale oczywiście można pozostać przy Zenitach. Jeśli ktoś lubi to spoko.

Napisano

hehe, wiesz w sumie Zenit nigdy mnie nie zawiódł więc mam do niego kompletne zaufanie.

a Canon jasna sprawa. inna technologia, lepsze szkła.. wiadomo :)

Napisano
hehe, wiesz w sumie Zenit nigdy mnie nie zawiódł więc mam do niego kompletne zaufanie.

a Canon jasna sprawa. inna technologia, lepsze szkła.. wiadomo :)

No właśnie jest to przedziwna sprawa i chyba naprawdę miałeś szczęście mega przy tym zenicie. Bo Zenity znane są z psucia się itp.