Napisano 14 Maj 200816 l Czesc Chodzi o to ze niedawno od kochanej rodzinki dostalem aparat Zenit-E w bardzo dobrym stanie, z obiektywem helios... Z tego co wyczytalem, jest to chyba ustrzanka analogowa... Ale jako calkowity amator fotografii, nie mam pojecia jak go ustawic, jakie kupic filmy itp. by robic dobre zdjecia- z tego co slyszalem od znajomych zabawa analogiem moze wiele nauczyc, a ze mam troche czasu i mozliwosci, chcialbym z tego prezentu skorzystac :) Jesli znalazlby sie ktos na forum kto mial doswiadczenia z tym aparatem, albo przynajmniej orientuje sie w temacie ;) Bede wdzieczny za wszelka pomoc :) Pozdrawiam
Napisano 14 Maj 200816 l Na analogach dobrze zna się Vorek (łorek jaworek jeziioora xD ). Według mnie zenity to niezbyt dobre aparaty odlewane z pancerzy T-34... Płucienna migawka, nietrzymanie czasów itp... Na początek jak cot to moze być. na początek kup moze Fuji Superia 200 albo coś innych do C-41...
Napisano 14 Maj 200816 l Leica też ma płócienne migawki :p ps. jak masz gdzie wołać (bo teraz bywa trudo o to) to mozesz tez rozwazyc filmy czarno-biale, maja wieksza tolerancje na bledy uzytkownika :) takie np ilfordy pan nie sa zbyt drogie... ale fakt ze zwyklych negatwywow barwnych tez polecilbym superie btw. jaki masz ten obiektyw? pewnie 50tke..zenit o tyle dobry jest ze mozna kupowac za grosze fajne szkla na gwint m42.. Edytowane 14 Maj 200816 l przez maciekG
Napisano 15 Maj 200816 l Autor No, na obiektywie jest napisane: Helios-44-2 2/58... a co do tematu... glownie chodzi mi o to do zcego sa te wszystkie pokretelka na tym aparacie i jak je poustawiac by robic jak najlepsze zdjecia :) Pozdro
Napisano 26 Maj 200816 l Według mnie zenity to niezbyt dobre aparaty odlewane z pancerzy T-34... Płucienna migawka, nietrzymanie czasów itp... ech panie Sadowski... jak pan masz takie opinie stawiać to zamilcz pan na wieki ;) mój zeniciak (TTL) ma chyba ze 30 lat, czasy trzyma, migawka nie dziurawa, poprochów na matówce brak że o lustrze nie wspomnę. pancerne body nie puszcza nigdzie światła, filmy nawijane są elegancko a zwijane jeszcze ładniej (trochę szarpie końcówkę ale to moja wina - za szybko zwijam na końcu i szarpię perforację), więc nie wiem o czym piszesz. Ricohy zapewne też są felerne, wszystko zależy jak się o ten sprzęt dba. aha: używam go już kilka lat i jakoś nie ciągnie mnie do zamiany na Practikę czy inne Nicony - lubię go po prostu. co do pokręteł na body: co do obiektywu: są tam dwa pierścienie: 1. ustawiasz ostrość (chyba zrozumiałe) 2. ustawiasz przysłonę czyli zmniejszasz lub powiększasz otwór obiektywu - decydujesz ile światła ma wpaść przez obiektyw. pokręć na 22 blaszki się zmniejszają - mniej światła wpada, pokręć na liczbę 2 - blaszek nie widać, więcej światła wpada przez obiektyw. co do przeliczeń przysłona i czas naświetlania to juz inna historia ;) jeśli nie łapiesz któregoś z pojęć zapraszam do lektury: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=31359 Pozdrawiam i witamy w klubie zapaleńców ;)
Napisano 26 Maj 200816 l w analogach się średnio rozeznaję, ale... ...w Zenicie E możesz mieć problem ze światłomierzem - ma on światłomierz selenowy, który z czasem traci swoje właściwości, więc może przekłamywać wyniki - pierwsza rolka powinna pokazać na ile jest sprawny... jeżeli nie wyjdzie pozostaje dokupić jakiś zewnętrzny światłomierz, zmienić aparat lub robić na oko (to w przypadku początków jest niestety niewykonalne) ...Helios-44 to najpopularniejszy obiektyw w Zenitach - imo poprawny, chociaż ludzie się śmieją, że można trafić na egzemplarz od idealnego po beznadziejny, a wszystko zależy od dnia tygodnia, w którym był wyprodukowany ;P swoją drogą jest to jeden z obiektywów, który doczekał się chyba największej liczby odmian: http://zenit.istra.ru/archive/lenses/helios-44.html ;) ...pancerność Zenitów to ich zaleta, bo mogą służyć zarówno do obrony, robienia zdjęć, jak i wbijania gwoździ... a to w jakim są stanie zależy głównie od tego jak się człowiek z nimi obchodzi - oczywiście zdarzają się awaria, ale nie ma sprzętu, który by komuś nie nawalił, a że swego czasu były bardzo popularne to i liczba tych awarii była spora ...odnośnie filmów to może coś z b&w, jakiś illford hp5 (z tego co słyszałem są to dość tolerancyjne filmy) - tu jednak jestem kompletnym amatorem ...całą resztę napisał już tweety pozdro
Napisano 26 Maj 200816 l ...odnośnie filmów to może coś z b&w, jakiś illford hp5 (z tego co słyszałem są to dość tolerancyjne filmy) moze sie powtorze...ale na poczatek naprawde lepiej pan 400 niz hp5...dwa razy tansze sa..a roznicy ekstremalnej nie ma ;)
Napisano 26 Maj 200816 l ...co do jednego się zgadzamy - b&w oraz ilford :D ...na filmach się kompletnie nie znam, więc lepiej mnie nie słuchać
Napisano 4 Lipiec 200816 l ech panie Sadowski... jak pan masz takie opinie stawiać to zamilcz pan na wieki ;) mój zeniciak (TTL) ma chyba ze 30 lat, czasy trzyma, migawka nie dziurawa, poprochów na matówce brak że o lustrze nie wspomnę. pancerne body nie puszcza nigdzie światła, filmy nawijane są elegancko a zwijane jeszcze ładniej (trochę szarpie końcówkę ale to moja wina - za szybko zwijam na końcu i szarpię perforację), więc nie wiem o czym piszesz. Ricohy zapewne też są felerne, wszystko zależy jak się o ten sprzęt dba. aha: używam go już kilka lat i jakoś nie ciągnie mnie do zamiany na Practikę czy inne Nicony - lubię go po prostu. " Trafiłeś na egzemplarz jeden na miliard. Bo niestety Zenity to kupa i szit. Za naprawde niewielkie pieniązki można kupić dużo dużo lepszy aparat. Ale oczywiście nie aparat robi zdjęcia. Więc i na pewno Zenitem się da robić fotografię. Tylko po co się meczyć? Używałem długo Practiki. Myślałem, że jest bardzo dobra i super. Ale jakoś tak zaszalałem pewnego weekenda na giełdzie i kupiłem Canona AE-1 za 250 zeta (przepłaciłem - można taniej)... I różnica jest kolosalna. Szkło naprawdę żyleta. Body naprawdę niezniszczalne. Aparat jeśli dobrze użytkowany to praktycznie nie zmieniają mu się parametry i robi tak jakby właśnie z fabryki wyjechał. Ale oczywiście można pozostać przy Zenitach. Jeśli ktoś lubi to spoko.
Napisano 4 Lipiec 200816 l hehe, wiesz w sumie Zenit nigdy mnie nie zawiódł więc mam do niego kompletne zaufanie. a Canon jasna sprawa. inna technologia, lepsze szkła.. wiadomo :)
Napisano 4 Lipiec 200816 l hehe, wiesz w sumie Zenit nigdy mnie nie zawiódł więc mam do niego kompletne zaufanie. a Canon jasna sprawa. inna technologia, lepsze szkła.. wiadomo :) No właśnie jest to przedziwna sprawa i chyba naprawdę miałeś szczęście mega przy tym zenicie. Bo Zenity znane są z psucia się itp.