JackVasi Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 Witam. Usiłuję uzyskać bardzo prosty efekt. Mianowicie wyrenderowałem sobie białe cząsteczki w 3dsMax'ie na czarnym tle. Ten render (animowany) chcę użyć jako maska przeźroczystości dla konkretnej warstwy. Wiem, że jest taka możliwość, ale szukałem w samych efektach, szukalem odpowiedzi w internecie i uznałem że jest to tak proste że w tutkach tego nie uczą, więc zwracam się z pytaniem tutaj. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SYmek Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 1. Możesz wykluczować cząsteczki za pomocą "Luma key" (tak to się chyba nazywa w AFX - nie jestem pewien). 2. Możesz też przekopiować jeden z kanałów RGB do alfy i zrobić zwykłą kompozycję. 3. ...albo pomnożyć warstwę, o którą Ci chodzi przez te cząsteczki (czyli nałożyć jedno na drugie w trybie "Multiply"). Sposobów jest bez liku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackVasi Posted May 15, 2008 Author Share Posted May 15, 2008 (edited) ale ja chce aby w tam gdzie na wyrenderowanych cząsteczkach jest czarne, aby po sklejeniu było przezroczyste, a tam gdzie białe, by była konkretna warstwa z kompozycji. A jak skopiować np. Red jednej warstwy do Alpha drugiej? EDIT: Poradziłem sobie. Skorzystałem z opcji "Set Channels" Dziękuje za naprowadzenie na dobrą drogę :) Edited May 15, 2008 by JackVasi Link to comment Share on other sites More sharing options...
illy Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 Na dole okna timeline masz ikonki, jedna z nich rozwija matte. Wrzucac docelowy footage, nad niego wrzucasz sobie te twoje czasteczki i wybierasz z matte plik czasteczek (luma, chroma czy tam inva) tutaj obrazek: licze na: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts