wdarek Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 Witam :) Piszę projekt z grafiki w OpenGL i muszę przygotować sobie modele, które później wczytam. Ponieważ jestem początkujący w 3ds max znalazłem gotowy model i postanowiłem przekształcić go do własnych potrzeb. Niestety pojawił się problem jak na załączonym obrazku :) Połowa ściany jest dobrze pokryta materiałem, a druga (dodam, że jest to ten sam obiekt) ciemna, niezależnie od kąta/strony z której spoglądam na ścianę. Problem ten występuje również po wczytaniu modelu do mojego programu w OpenGL. Plik eksportuję do .obj, materiały zapisywane są w .mtl. Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś sposób na rozwiązanie mojego problemu. z góry dziękuję i pozdrawiam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomala Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 (edited) Być może normale polygonów są tam odwrócone spróbuj je w editable poly zaznaczyć i odwrócić. Jest do tego jakaś opcja flip normals albo coś w tym stylu. Edited May 15, 2008 by Tomala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts