leondrago Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy i tak prawdę mówiąc jestem nowy w 3ds maxie. Od zawsze interesowała mnie grafika komputerowa i kiedyś chciałbym się tym zajmować zawodowo (patrząc na prace innych to pewnie nie mam szans) Do rzeczy mam 3ds maxa od 2 tygodni i staram się coś w nim kombinować. To jest moja pierwsza praca wykonana w czasie wolnym od pracy. Więc proszę was o krytykę bądź dobre rady. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam. link do sceny : http://img529.imageshack.us/img529/8271/scenkajx9.jpg
naeq Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Jak na 2 tygodnie to jest całkiem nieźle, ja takich wypasów nie robiłem po 2 tygodniach :) Pracuj i oby tak dalej, sukcesywnie.
leondrago Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 używam v-raya 1.5 ale tak prawdę mówiąc nie znam zbyt wielu jego ustawien więc eksperymentuje.
deshu Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 (edytowane) No faktycznie. Nowi coraz szybciej sie ucza. CHciales porad, a wiec: staraj sie wiecej sam modelowac, nie kozystac z gotowych geometrii; przyzwyczajaj sie do mysli ze ustawienie swiatla, sceny, rendera itd. zajmuje czesto tyle samo czasu co sam modeling; jezeli chcesz to pokazac innym, to przed modelowaniem naszkicuj sobie cos konkretnego, na kartce lub w glowie; nie idz na kompromis z maxem, modeluj realizujac zamiary - jezeli nie umiesz to naucz sie; jezeli sam nie dajesz rady poradzic sobie z problemem - po metodzie prob i bledow wertuj google, potem pytaj nas; nie czekaj na gotowe rozwiazania, bo w ten sposob nie zapamiatasz co do czego i po co jest; pamietaj ze to hobby zje duzo twego czasu. A no i oczywiscie: Myślę, że to oszczędzi irytacji wielu użytkownikom lubiącym pisać "poszukaj na google.pl" itp. Kompletny opis funkcji vray'a, wiele przykładów: http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/ Jeżeli twój problem dalej jest nie do rozwiązania pomimo informacji zawartych w powyższym linku, załóż odrębny wątek. Edytowane 17 Maj 2008 przez deshu
Temporal Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 gdzie ten vray? ani go w materialach nie widac ani w oswietleniu
leondrago Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 pierwsza krytyka :( moze i dobrze. Naprawde dopiero raczkuje wiec przepraszam ale nie potrafie inaczej to wy jestescie profesjonalistami. Ja czekam na propozycje od was jakies rady. No i krytyke tez oczywiscie. Dzieki :)
mirach Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 To co napisal Deshu powinno sie wytatulowac sobie na wnetrzu powiek jak sie zaczyna w 3d :) Co do krytyki: - vraya poprostu nie widac, takie oswietlenie i materialy osiagnol bys w scanline 5 lat temu. - modele proste, widac ze powstaly z podstawowych bryl i paru modyfikatorow typu extrude. Ogolnie szalenstwa nie ma, ale jak na 2 tygodnie spedzone z maxem jako hobby po pracy to juz jest cos. Tak jak deshu pisal, have no mercy :) wez sobie obiekt, najlepiej maly, taki co mozna do reki wziasc, obadac, zobaczyc w roznym oswietleniu. I proboj oddac go w 3d jak nalepiej. Oczywiscie pierw spedz troche czasu na poznawaniu maxa. Zwlaszcza polecam tematy polymodeling i global illumination na poczatek :) powodzenia
Temporal Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 deshu zapodal fajnym linkiem do spot3d i tam masz wszystko o vray'u juz pomijajac moj tutek widniejacy w podpisie xD
Rekomendowane odpowiedzi