Napisano 20 Maj 200816 l Witam, nie jestem super zaawansowanym grafikiem, robie sobie w MAXie tak rekreacyjnie. Czasem cos nie wychodzi, a czasem tak - tylko wtedy gdy jedna rzecz mnie denerwuje, a nie moge rozgryzc to szlag mnie trafia ;/ Jest taka opcja PHASE. np po dodaniu fire efect albo po dodaniu modyfikatora wave - wtedy modyfikujemy tym szybkosc poruszania/animowania fali. I mam z tym problem: jak zrobic zeby ruchy tej fali byly jednostajne? Bo mi ciagle wychodzi takie 'jednostajnie super przyspieszone" ;/ Przyklad1: mam 100 klatek -> od 0 do 100: W klatce 0 PHASE=0, w klatce 100 PHASE=10. No i ta fala nie rusza sie jednostajnie. Idzie powoli, zaraz szybko a za moment pedzi, by kilka klatek przed 100 zwolnic. Przyklad2: mam 100 klatek -> od 0 do 100: W klatce 0 PHASE=9, w klatce 100 PHASE=10. (pomyslalem ze wartosc jest duza, lecz malo sie zmienia to nie bedzie tak pedzilo, a przyspieszenie bedzie niezauwazalne) No i fala ta ledwo sie wlecze, ledwo zipie... Jak ustawic PHASE, by falowanie bylo jednostajne a NIE 'jednostajnie przyspieszone' ? Zeby nie zwiekszalo predkosci tylko spokojnie sie ruszalo? Prosze o pomoc :( Edytowane 20 Maj 200816 l przez Alaster
Napisano 20 Maj 200816 l Przykładowe rozwiązanie dla efektu fire: -Wejdź do track view(Graph editor>trackview-dope sheet -po lewej stronie okna rozwiń pozycję environment i potem fire -dla efektu fire zaznacz parametr phase i teraz na graficznej reprezentacji czasu po prawej stronie zaznacz pierwszy klucz i kliknij na niego prawym ustaw dla niego takie przejścia: -to samo zrób dla drugiego klucza animacji a bedzie ona jednostajna czyli jak masz animację parametru phase od 0 do 10 przez sto klatek to dla klatki dziesiątej będzie to 1 a dla 90- 9. Pozdro.
Napisano 20 Maj 200816 l Autor OOOoooo nooo!!!! Dzieki dziala ;) Sam to chyba w zyciu bym do tego nie doszedl... Dziekuje :) A tak jeszcze podepne sie do tematu... jak to lecialo: mam mesha ktory jest juz polaczony z bipedem i ladnie sie rusza, ale chce dodac mu cos do reki, ze np trzyma to w rece i moze tym ruszac. Tak zeby bylo jakos polaczone z meshem, a "jakby" nie bylo jego czescia. )tzn jakos tak, zeby przy ruchu koscia zostawalo przy dloni mesha a nic innego sie z tym nie dzialo) kiedys tak juz robilem ale mi sie zapomnialo ;/ Edytowane 20 Maj 200816 l przez Alaster
Napisano 20 Maj 200816 l Możesz połączyć taki obiekt np z kością dłoni za pomocą hierarchii (select and link trzecie od lewej na majn toolbar). Raz umieszczasz przedmiot w dłoni potem łączysz i pozostanie on "przytwierdzony" do kości dłoni.