Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

plz zapodajcie jakiś tutek w którym będzie wszystko po kolei wytłumaczone co jest co jak zrobić animacje itp bo ja sie całkowicie gubię w mayi fajnie by było jakby był to polski tutek bo nie znam za dobrze angielskiego .

jeste3m taki newby ze nie umiem zrobić animacji jak trójkąt stoi w miejscu :(.

jeżeli już był jakiś taki temat to sory

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 955
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Faktycznie animacja ze statycznym trójkątem co stoi w miejscu to jakiś hardcore jest :D

Renderowanie animacji(nawet statycznej):

w ustawieniach mentala zmień plik na .avi, potem render->batch render(chyba:) ). Powinno Ci chyba sekundowy plik wyrenderować.

Tu znalazłem kilka tutoriali:

http://www.tutorialized.com/view/tutorial/Flying-butterfly-animation-Tutorial-for-beginners/34350

http://www.3dbuzz.com/

Jest jeszcze ponoć dobra książeczka "Maya Secrets of the Pros". Jak wyczaisz i będziesz w posiadaniu to daj znać:)

Napisano

muszę wtrącić moje 3 grosze ;) nigdy nigdy nie renderujcie do avi albo innego filmowego formatu!! tylko do pojedyńczych kaltek bez kompresji lub z bezstratną, dzięki temu można prerwać i wznowić renering w dowolnym momencie, przerenderować kawałeczek animki z poprawionym jakimś błędem lub inna zmianą a potem ładnie wszystko złożyć np w darmowym Virtual Dubie i tam dopiero ustawić kompresjie jaką chcemy, szybko i bez ponownego renderingu

Napisano

o widzisz, bardzo fajnie. Ja bazowałem na tutkach z sieci, z jakiegos cg forum. I faktycznie jak animowałem, to mi ziarnistość jakaś wyskakiwała, jakby mi mrówkami na speedzie renderowało. Pewny byłem ze to sprawa kompresji, ale jakos juz nic nie robiłem w tym kierunku. A tu masz panie, rozwiązanie. Całkiem przypadkiem.

Wiec co jak co ale słuchać to się trza starszego:]