everyman Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 (edytowane) witam, ...już n-ty raz zabieram się za zrobienie sobie stronki, tym razem mam zamiar dotrwać do końca ...grzebię przy niej wieczorkami przy piwku, więc pomalutku to idzie jednak jakoś idzie ;) ...szkielet to html / css ...wyświetlanie zdjęć oparte na simple viewer ...większości rzeczy uczę się na bieżąco podczas roboty ...na s-viewer'a zdecydowałem się ze względu na jego 'czystość' i prostotę (szybkość) późniejszej administracji ...stronę testuję na serwerze uczelnianym, na starym koncie koła naukowego, co jakiś czas podmieniam pliki na aktualniejsze - jak skończę przerzucę całość w porządne miejsce ;) ...najbliższy etap prac to zrobienie lekkiego, ciekawego menu - na razie nie mam na nie pomysłu - może ktoś mógłby coś zasugerować :D ...motywy muzyczne ulegną w finalnej wersji zmianie - dopiero będę szukał czegoś; w sumie osobiście nie jestem fanem muzyki na stronach nie związanych z muzyką, ale jakieś melodyjne tło dam (3 tematy + cisza do wyboru) ...na dzień dzisiejszy wygląda to tak: http://www.stud.umk.pl/~sknm/kdp/index.html ...menu będzie podzielone na (na razie taka koncepcja przyszła mi do głowy): 1. galerie - ludzie - miejsca - przyroda - obiekty 2. fotografia ślubna - plener - ceremonia - wesele - inne 3. od autora 4. linki (+ kontakt w zakładce 'od autora' lub w innej wydzielonej części) ...no i właśnie nie mam koncepcji jak to estetycznie spiąć :/ ...jak macie jakieś uwagi to walcie, bo łatwiej robić zmiany na samym początku, niż w trakcie zaawansowanej rozbudowy - liczę na wszelkie krytyczne uwagi ...stronka ma być względnie prosta i minimalistyczna, bez przesadnych wodotrysków pozdrawiam Edytowane 26 Maj 2008 przez everyman
Knysha Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Całkiem przyjemnie, ale wywal ten mp3 player - 95% internatow nie lubi muzyki/dzwiekow na stronach internetowych. Wykupiles licencje na simpleviewer'a ;)?
everyman Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 (edytowane) dzięki... ...mp3 ustawię chyba w domyśle na wyłączony - nie obciąży o wtedy strony, bo załaduje się tylko mała graficzka, a zarówno 95% jak i 5% internautów będzie zadowolonych ;) ...licencja na sv? coś się zmieniło od czasu jak się pierwszy raz z nim spotkałem? na sv zdecydowałem się siedząc u kumpla i od niego sobie skopiowałem pliki (myślałem wtedy jeszcze o lightbox'ie i kilku innych) --- edycja -------- ...a, już widzę (odwiedziłem stronę) - mam chyba wersję pro :p ...tylko, że z tego co zdążyłem zauważyć to różni się ona tylko tym, że kupując pro dostaję kod źródłowy (którego nie mam) i nie ma w prawym dolnym rogu loga sv - cóż, kodu nie potrzebuję, a logo ścierpię (przed oficjalnym odpaleniem podmienię na wersję free)... a w przyszłości poproszę znajomego o napisanie w wolnej jakiegoś prostego skryptu lub poświęcę te $45 - tylko poczekam aż będzie taniej - tak z $5-10 ;D Edytowane 26 Maj 2008 przez everyman
Knysha Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Na flashden.net moze cos ciekawego znajdziesz -- w malych cenach {ca. 10$}
everyman Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 (edytowane) ...sporo fajnych rzeczy jest na tym flashden.net :) tylko że znowu bym musiał zmieniać całą koncepcję, czyt. wszystko zaczynać praktycznie od nowa :p ...zostanę chyba jednak prze sv - znaczek da się tak wkomponować, że będzie praktycznie niewidoczny... Edytowane 26 Maj 2008 przez everyman
polon Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Bydgoszcz & Toruń ludzie z tych miejsc nie mogą robić nic nie fajnego wiec bez oglądania stronki napisze ze wypas i że fantazyjna i elegancka i pomysłowa i jeszcze pare innych epitetów
everyman Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 polon: hehehe :D ...zrobiłem szkic menu - na razie w prostej wersji, żeby zobaczyć jak będzie się prezentowało... chyba doszlifują tą koncepcję, tylko zastanawiam się jak upchać tekst 'fotografia ślubna'... jedyne co mi przychodzi do głowy to rozbić go na dwie linijki i stworzyć podmenu...
everyman Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 (edytowane) tzn, ten 'szkic' jest już na samej stronie ;) ostatecznie ma być coś w tym stylu: 1 to opcja zwinięta (żeby nie przeszkadzała w oglądaniu strony oraz zdjęć) 2 rozwijamy po kliknięciu na napis... 3 i 4 to podmenu dla 2... każde można zwinąć strzałką do wyższej 'wersji' - bez wpływu na to co się wyświetla wewnątrz strony... ale niezbyt mi się teraz już to widzi - hmm sam nie wiem - liczę na uwagi oraz wskazówki... Edytowane 26 Maj 2008 przez everyman
leander Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Jak dla mnie troche za duzo tych czarnych wciec wokol. Zdjecia masz klimatyczne, bym powiedzial klasyczne, nieco refleksyjne, a ta ramka jakas stylizowana na aktualne trendy designerskie. Ew na wyswietlacz w cyfrowce ;) Ale nie wiem.. moze ma to swoj charakter, ktory zostaje w pamieci. Druga sprawa to szkoda, ze tlo dla zdjec jest biale. Mysle, ze to tez wybija z nastroju. Jakos czesto wracam do tej galerii: http://canphoto.se/ Pewnie przez dobre zdjecia, a nie ciekawy design strony, ale faktem jest, ze spelnia swoja role. Warto zauwazyc, ze menu jest zupelnie oddzielone od samej prezentacji zdjec. Tam w glownej galerii i w tej z Seattle sa rozne silniki galerii, ale w sumie filozofia wyswietlania maksymalnie prosta w obu. No i na ciemnym tle ;)
everyman Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 ...podmieniłem menu - na razie w wersji 'jpgowej', ale lepiej będzie widać o co mi chodzi :) http://www.stud.umk.pl/~sknm/kdp/index.html Jak dla mnie troche za duzo tych czarnych wciec wokol. Zdjecia masz klimatyczne, bym powiedzial klasyczne, nieco refleksyjne, a ta ramka jakas stylizowana na aktualne trendy designerskie. Ew na wyswietlacz w cyfrowce ;) Ale nie wiem.. moze ma to swoj charakter, ktory zostaje w pamieci. ...dzięki ...jakoś nie miałem właśnie pomysłu na layout - pokombinowałem i wyszło coś takiego nie jestem z niego w 100% zadowolony, ale gusta są różne - może się komuś spodoba ;) postaram się pomyśleć jak mogę go zmodyfikować... Druga sprawa to szkoda, ze tlo dla zdjec jest biale. Mysle, ze to tez wybija z nastroju. ...zdjęcia mają to do siebie, że jedne lepiej wyglądają na ciemnym a inne na jasnym tle osobiście też wolę czerń jako podkład w większości wypadków - tylko, że jak zrobiłem ciemne tło z jasnym otoczeniem to wzrok uciekał w stronę jasnych obszarów... mogę spróbować z jakimiś 'niezdecydowanymi' szarościami i niskim kontrastem między stroną, a tłem - jutro zobaczę jak się będzie coś takiego prezentować... chyba, że masz inną propozycję :) Jakos czesto wracam do tej galerii: http://canphoto.se/ Pewnie przez dobre zdjecia, a nie ciekawy design strony, ale faktem jest, ze spelnia swoja role. Warto zauwazyc, ze menu jest zupelnie oddzielone od samej prezentacji zdjec. Tam w glownej galerii i w tej z Seattle sa rozne silniki galerii, ale w sumie filozofia wyswietlania maksymalnie prosta w obu. No i na ciemnym tle ;) jeśli mam być szczery to stronka średnio mi podchodzi... za to zdjęcia są rewelacyjne (trafia do ulubionych)
leander Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 (edytowane) Tzn w sumie calosc jest dosyc efektowna, np potencjalnych klientow raczej zacheci. Ale dla mnie taki layout pasuje bardziej do prezentowania sterylnych projektow designerskich niz klimatycznych zdjec. Troche dwa rozne swiaty sie spotykaja. Chociaz z drugiej strony, mysle ze jestes perfekcjonista i moze taki czysty layout jakos sie w to wpasowuje. No ale juz nie namawiam do kolejnej rewolucji i calosciowej zmiany idei ;) Zobaczymy jak sie layout sprawdzi. Co do menu nowego, troche razi takie wciskanie napisow w mala przestrzen. Generalnie zadna typografia tego nie lubi. Nawet fajny bylby efekt ich luznego wystawania po lewej stronie, ale wiem, ze w tym wypadku ciezko byloby to zrealizowac technicznie. Edytowane 26 Maj 2008 przez leander
everyman Napisano 27 Maj 2008 Autor Napisano 27 Maj 2008 ...wpadłem na jeszcze jeden pomysł na menu - co prawda layout bardziej pociągnie w stronę tego 'wyświetlacza cyfrowego', ale będzie mniej nieudolny typograficznie z góry w dół będą rozmieszczone kropki (jak przy dolnym playerze), a po najechaniu na którąś wyświetli się napis w obecnym miejscu zagłębienia z napisem 'menu' (tego pierwszego płytkiego)... zobaczę jak to wyjdzie w praniu :) ...co masz na myśli przez 'luźnego wystawienia'? ...no właśnie - w pewnym sensie staram się być perfekcjonistą, więc może się okazać, że mnie strzeli i zacznę wszystko od nowa - aż się tego boję... jednak może nie będzie tak źle, bo obecny szablon pozwala szybko dostosować nową szatę graficzną (pod warunkiem, że układ elementów - obszar nawigacyjny i wyświetlania zdjęć - nie ulegnie drastycznym przesunięciom ...mam jeszcze jedno wyjście - muszę zacząć robić sterylne fotki :)
leander Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 ...co masz na myśli przez 'luźnego wystawienia'? Chodzi mi o to, zeby napisy sobie luzno "wisialy" poza obramowaniem: Strzalke dalem na dol, bo chyba lepiej najpierw zachecic do obejrzenia poszczegolnych dzialow a potem wyprosic z galerii ;) Ale to juz tylko moja teoria, raczej nie poparta badaniami usability ;)
everyman Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 (edytowane) teoretycznie jest to wykonalne... praktycznie jednak stronkę dostosowałem pod minimum 1024x768, przy czym lepiej wygląda na nieco wyższych rozdzielczościach, dlatego jeżeli ją poszerzę w ten sposób to nie zmieści się w całości na ekranie i trzeba będzie przesuwać - a tego chcę uniknąć... można by jeszcze dociąć wnętrze, żeby napisy były wysunięte, ale zrobi się wtedy ciasno wewnątrz samej strony - ech, tak źle i tak nie dobrze :| ...nie myślałem, że tyle zejdzie mi na dopracowanie samego pomysłu ...uwaga ze strzałką słuszna - poprawię ...próbowałem jeszcze wczoraj zmienić szablon graficzny, ale jakoś nic lepszego mi nie wychodzi - czeka mnie teraz trochę innej roboty, więc mam nadzieję, że te 2-3 dni przerwy od strony, które mnie czekają, pomogą :) Edytowane 28 Maj 2008 przez everyman
Rekomendowane odpowiedzi