Napisano 2 Luty 200421 l Witam Jest to prawde mowiac pierwszy moj samochod... probowalem kiedys ale ni cnie wychodzilio!! :( Moze teraz cos wyyjdzie, robie go z glowy... no i pomaga mi maly modelik ktory stoi na biurku..:D dzieki za wskazowki dotyczace spraw czysto technicznych.. :P oto rendery.. po 1:30h roboty :(
Napisano 2 Luty 200421 l Autor mam pytanie... jak zrobic zderzaki?? bo nie wiem jak, proboje i nie wycodzi..
Napisano 2 Luty 200421 l z głowy to chyab trundniej, skoro to pierwsze proby to moze lepiej jakies bluerprinty, tak mi sie wydaje.
Napisano 2 Luty 200421 l fajna żaba :D (czemu mi sie tak skojarzyło hmm :) ) zderzaki sie robi tak jak reszte samochodu ;) proponuje ci żebyś go pociął na kawałki :) [piwo]
Napisano 2 Luty 200421 l Autor jakie kawalki :] nie wiem za bardzo o co chodzi i po co?? :( robilem jusz kiedys samochody mondeo, cooperka, BMW ale nie wychodily... wiec powiedzialem ze teraz sie postaram i moze zrobie w koncu jakis... :) Zderzak zrobilem taki jak na rysunku:
Napisano 2 Luty 200421 l dawaj renderingi z perspective lub camera, a nie z usera. po za tym probuje sie doszukac podobienstwa do jakiegokolwiek samochodu i nie wiem do czego moze byc podobny, popracuj nad dokladnoscia bryły, zeby chociaz bylo wiadomo co chcesz przedstawic.
Napisano 2 Luty 200421 l Nie znam się na samochodach, ale myślę, że powinieneś to wszystko robić w kawałkach, a później posklejać do kupy, bo tak po całości to strasznie cieżo będzie :( Trochę go zaokrąglij, bo jakiś taki kwadratowy jest. I zasadnicze pytanie, to jest jakiś konkretny model, czy zabawka, bo jak zabawka to na chwilę obecną full wypas, a jak coś konkretnego, to... pracuj, pracuj. Czekamy na więcej :)
Napisano 2 Luty 200421 l Autor a jezeli wycinam to robie to jako osobne objekty czy wszystko z jednego PLANE\'u zrobic??
Napisano 2 Luty 200421 l Autor i czy zostawiam te kawalki nieprzylaczone, czy pozniej sklejam se soba VERTEXY??
Napisano 2 Luty 200421 l Jak Ci jest wygodniej. Ja jak robiłem samochód (zresztą nie skończyłem, bo przy 120 000 trójkątów max mi siada, a car miał 150 000 i to też nie wiem jakim cudem mi max nie zwariował) to wszystkie części robiłem osobno... najpierw zderzak, później drzwi, dalej tył... i później wszystko do kupy sklejałem. Ale poczekajmy aż się Loozak, albo Sikham wypowiedzą, spece od tych spraw :)
Napisano 2 Luty 200421 l Autor no zrobilem maske jako osobny objekt a teraz robie zderzak... tez jako osobny... powiedzcie czy dobrze, jakies wskazowki moze co do zderzaka bo nie robilem nigdy... :( Oto renderki:
Napisano 2 Luty 200421 l Zderzak jest zbyt kwadratowy, luknij sobie na rzut z góry to zobaczysz... ...co to jest to zielone?
Napisano 2 Luty 200421 l Autor tutaj jest ten zderzak (wersja Beta - zeby nie powiedziec ALPHA :D ) Dodam jakies pOTWORKI :) OTO RENDER :) :cool: :
Napisano 2 Luty 200421 l Autor no to moze tutaj jest jasniej....:D ======================= ||||||............i jak??:D............||||| =======================
Napisano 2 Luty 200421 l hehe narazie calkiem calkiem,,,texturami zajmiesz sie pozniej najpierw model
Napisano 3 Luty 200421 l jak nie booleanem to zawsze możesz cutem :) P.S. fajny samochodzik, taki w stylu retro :D EDIT ups, teraz widzę, że źle narysowałem [gafa] tam po środku nie powinno być poziomej linii, zarówno na pierwszym jak i drugim obrazku, mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :) [piwo]
Napisano 3 Luty 200421 l No fajny samochodzik, czekam na wiecej :D PS: a te linie to sie robi z poziomu VERTEX narzędziem CUT
Napisano 3 Luty 200421 l Autor malutki update, zmienilem zderzak i tablice rejestracyjna dodalem, a takze takie cos kolo maski nad swiatlami :D doszelem do wniosku, ze jak jusz polacze obie polowki samochodu to wtedy dopiero powcinam zderzak...
Napisano 3 Luty 200421 l Jest super, ale ja jak zwykle się do czegoś przyczepię :P 1. Dlaczego miejsce nad pierwszym światłem masz zaokrąglone, a nad drugim (zaznaczonym na obrazku 1) nie? 2. Pod dwójką zaznaczyłem miejsce, w którym zderzak twórzy Ci literkę Z... nierówno jest. 3. Czy to kawałek zderzaka? Jak tak, to zmień oświetlenie, bo widać tylko kawałek :) 4. Też jest to miejsce wklęsłe i nieciekawie to wygląda według mnie :( 5. Do porawki :) To na tyle jeśli chodzi o ten ostatni render :) Będziesz chciał, poprawisz, nie będziesz chciał nie poprawisz :) Ale model jest naprawdę fajny i czekam na więcej :)
Napisano 3 Luty 200421 l Autor no to poprawilem te rzeczy. zderzak wtdaje sie krzywy a naprawde jest po prostu wykrzywiony w dol... opdciagnalem troche zderzak do gory... i poprawilem blache naookolo reflektora...Jak zrobic drzwi?? tzn. wyciac czy jak?? Oto rendery: -przedstawia zderzak -caly dotychczasowy model
Napisano 3 Luty 200421 l Punkt 4 jest już okej, zderzaka się już nie czepiam, bo fakty mówią same za siebie, że jest dobrze zrobiony, ale 1? Nadal płaskie i nie zaokraglone nad światłem... ale może to też za sprawą ustawienia kamery, daj render przy jakimś innym ustawieniu kamery. I usuń ten pasek na dole, no chyba że tak miało być... widać to na jednym z Twoich wcześniejszych renderów... patrz poniżej. I jeszcze została ta mała nierówność przy tylnim nadkolu. Więcej się nie czepiam... resztę zostawiam Twojej inwencji twórczej :)
Napisano 3 Luty 200421 l Aha i jeszcze mam coś apropos Twojego Bronxu... też mam takiego errora i da się go ominąć. Wczytaj sobie nową scenkę, kompletnie pustą, tam daj Merge i wstaw wszystkie obiekty za starego Bronxu. Zapisz scenkę pod inną nazwą i gotowe :) Jest jedno ale... jak sobie wczytasz po raz pierwszy tą nową scenkę, to przy uruchomieniu Material Editora błąd może znów wyskoczyć. Ale się nie przejmuj, wyłącz maxa i włącz jeszcze raz ten sam projekt i już będzie wszystko działać :) U mnie działa :)
Napisano 4 Luty 200421 l Autor Dzieki Misc, zmergowalem to ale dalej wyskakuje, ale mozna renderowac :| Malu update... Zrobilem drzwi jusz na stale... a teraz drodzy towarzysze... chce sie dowiedziec jak zrobic shybe (SZYBĘ:D ) bo nie wiem za bardzo jak sie zabrac... wstawic plane?? czy cos jakis inny sposob jest na to?? Prosil bym o rade... Z gory dzieki i stawiam kazdemu [piwo] za rade :D Misc: Ten kawalek co tam sobie wystaje jest jusz zrobiony... pociagnalem go do konca w prawo... aha, i tam nad swiatlem nie ma plaskiego, tak pada swiatlo (chyba) :| oto RENDER - (17 sekund - Faces: 7216):
Napisano 4 Luty 200421 l No właśnie tak myślałem, że coś jest albo ze światłem, albo z kamerą :) Ale spoko. Ja k chcesz, żeby była idealnie dopasowana, to ja bym zrobił tak: Przejdź w tryb edycji krawędzi (EDGE), zaznacze całą krawędź oznaczoną przez \"1\", przytrzymaj SHIFT i przeciągnij na drugą stronę. Potem przejdź sobie w tryb edycji wierzchołków i dopasuj je po drugiej stronie. Jak chcesz mieć wszystko jako jeden obiekt to sobie zwelduj, a jak nie to daj Death (czy jakoś tak) i będziesz miał oddzielną szybkę. Ale to nie koniec... potem zaznaczasz całą szybę, znowu przciągasz z shiftem, dajesz Flip (na dole rolety). Masz dwa plany. zaznaczasz całą ramkę jednego z nich, znowu z shiftem kopiujesz krawędź, weldujesz wieszchołki i gotowe :D Jak będzie niejesne to daj znać ;)
Napisano 4 Luty 200421 l wysłałem Ci na skrzynkę małą podpowiedź... może się przydać :) 300 kilo, sporo, ale twa cierpliwość będzie nagrodzona :D
Napisano 6 Luty 200421 l Autor malutki updejt... niebylo mnie... zrobilrem szybe i ta rame naokolo i swiatlo i tlo inne lepiej widac bedzie... Dzieki...
Napisano 6 Luty 200421 l Autor malutki updejt... niebylo mnie... zrobilrem szybe i ta rame naokolo i swiatlo i tlo inne lepiej widac bedzie... Dzieki...
Napisano 7 Luty 200421 l No nie powiem, że coraz lepiej to wygląda :) Nawet lakier mi się podoba :D Narazie nie mam się do czego przyczepić, więc czekam na kolejne rendery.
Napisano 8 Luty 200421 l Autor zaczalem robic deske rozdzielcza i chce wnetrze, ale nie wiem jak, bo mi narazie nie zabardzo wychodzi... pomozcie jak mozecie... PROSZE O POMOC!!! [help] Oto 2 rendery... Prosze o pomoc ze wzgldu na to, ze nie wiem jak zrobic licznik bo to co zrobiem to prowizora :D:( nie wiem za bardzo po prostu jak... Za wszystkie rady serdecznie dziekuje... Z poważaniem... KulexY!!
Napisano 8 Luty 200421 l No niewiele tam widać :| Co do deski rozdzielczej to nie mam pojęcia, nigdy nie robiłem i nie mam zamiaru w najbliższym czasie. Więc nic Ci niestety nie poradzę :(