Napisano 31 Maj 200816 l Witam. Od kilku dni męczę się z uruchomieniem vray'a. Mam 3ds Max 8 32-bit, natomiast vray'a próbowałem już 1.5 RC3 i RC2 - obydwa działają jednakowo - czyli nie działają! Przy uruchomianiu Maxa, menadżer po próbie wczytania pliku "vrender60.dlr" wyrzuca error który brzmi następująco: "DLL failed to initialize. Error code: 126 - Nie można odnaleźć określonego modułu." Było już to nie raz opisywane na forum, ale w moim przypadku nic nie pomaga! Próbowałem już reinstalacji, zmiany w pliku "plugin.ini", instalowałem vray'a RC3 a później RC2 i w dalszym ciągu to samo! Przenosiłem też wszystko na jedną partycję i dalej to samo! Ta komenda powyżej pojawia się jedna po drugiej tylko że z innymi plikami znajdującymi się w plugins. Czy ma ktoś na to rozsądne wytłumaczenie?!
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Czekaj, tak dla uscislenia, piszesz ze masz Max 8, a na bledzie jest sciezka do Maxa 9, wiec ktory to? :)
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Autor Mam Max'a 8. Screen nie jest mój tylko z innego postu, bo nie miałem cierpliwości po raz kolejny uruchamiać program z błędem i robić screen'a. Ale skoro zapytałeś to mam nadzieję, że mi pomożesz, tak więc dodaję mój screen. Po zatwierdzeniu tego okienka, pojawiają się następne z błędami kolejnych plików z katalogu plugins.
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Masz maxa 2008 a nie 8, to spora roznica. O ile sie nie myle wersje Vraya RC nie sa kompatybilne z niczym wyzszym od Maxa 9. Pisze ci to wyraznie na drugim okienku bledow, przydaje sie czytac co program wypluwa :) Dla jasnosci timeline: Max 8 --> Max 9 --> Max 2008 --> Max 2009
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Autor Tu mnie masz. Nie wiedziałem, że Max 2008 to nie Max 8. Myślałem że to skrót. Nie zmienia to jednak faktu, że Vray RC3 ma w opisie potwierdzoną kompatybilność z Maxem 2008. Nawet plik instalacyjny ma nazwę "Vray 1.5 for Max 2008. Na tutkach dotyczących vray, nawet w opisach występuje (3ds Max 2008, Vray 1.5). Czemu im działa a mi nie?! Edytowane 1 Czerwiec 200816 l przez rchmiel
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Sluchaj, a raczej czytaj, bo nie czytasz szczegolow i na tym wszystkim to sie rozwala. Vray 1.5 RC to nie to samo co finalny Vray 1.5. RC = Relase Candidate, taka dalsza faza bety. Pelny Vray 1.5 wspolpracuje z 2008, a po dodaniu Service Pack 2 nawet z 2009. Nie wiem gdzie wyczytales ze RC3 ma byc kompatybilny z 2008. Na stronie vraya: http://www.vray.info/news/n0173.asp pisze "A new VRay build for for 3ds Max 8 and 9 (both x86 and x64 versions)" odnosnie wypuszczenia RC3
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Autor Poszedłem na łatwiznę. Pożyczyłem od kumpla Maxa 9. Zainstalowałem Vray RC3 i muszę powiedzieć, że nie jest to co chciałbym zobaczyć! Prawie wszystkie dodatki w materiałach mam w zakładce "Incompatible"! Tylko dwa efekty Vray Light Mt i jeszcze jeden mam dostępny, reszta nie działa. Tak samo jak włączę F10 to w teczce Rendering nie mam żadnych zakładek dot. Vray'a. Zaczyna mnie to irytować! Jak nie urok to sraczka!
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Autor Nie wiem kto jest fajfusem, ale skoro mamy to rozstrzygnąć to proszę pokaż mi tą cholerną opcję!
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Common tab, przesun na dol, Assign render. Mam wrazenie ze potrzebujesz instrukcji do kazdego kroku... O,o
Napisano 3 Czerwiec 200816 l Autor Co mam powiedzieć?! Wcześniej pracowałem na samym Maxie bez Vray'a i nie narzekałem, ale zachciało mi się robić z siebie pośmiewisko. Dzięki za pomoc.
Napisano 11 Sierpień 200816 l nie chce nic mowic ,ale mam podobny problem . Na maxie 6 wywala mi brak vrender60.dlr ,wczesniej dzialal i nagle przestal .Pewnie moglbym sobie przeinstalowac ale za pare dni znow mi moze wywalic i w koncu mi sie odechce