Napisano 4 Czerwiec 200816 l Jak w temacie...Ktoś wie coś o tym, co się z tym robi i po co to jest. Google nie chce mnie wspierać w tym przypadku zbyt dobrze...Może macie jakieś fajne źródła na ten temat? Pozdro!
Napisano 4 Czerwiec 200816 l chodzi ci o tzw. skiny? nakładki na wygląd windows? typu windows blinds albo vista transofmations pack? wg. mnie to zabawa bez sensu. tylko zamulają kompa, a czy tak na serio wygląd windy aż tak się liczy?
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Autor Właściwie to mam zadanko w którego Treśc Brzmi: "Praca w powłokach systemu Windows" Tyle wiem o_O I w zasadzie nie bardoz mam pomysł jak z tym ruszyc... A samje powłoki to chodiz chyba o to :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Powłoka_systemowa
Napisano 4 Czerwiec 200816 l może jeśli chodzi o powłoki tekstowe to opisz może jakieś poszczególne polecenia. jakieś przykładowe "zadanie" które dasz komputerowi do wykonania przez polecenie tekstowe. a graficzne to opisz explorera windows. wyraź swoją opinię o tym jak się pracuje na tym, możesz też chyba troszkę zachaczyć o starsze wersje i opisać po krótce jak tam ewaluowało to wszystko. nie wiem czy pomogłem, ale nie wiem na jaki poziom zaawansowania to ma byc i jaki dokładnie kierunek :D ale może się przyda
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Autor Ja w zasadzie sam nie weim jaki ma być poziom zaawansowania tego...a kierunek informatyka ;) Trosiek masz u mnie pkt. Choc jesli ktoś jeszcze coś wie na ten tema to jestem otwarty ;)
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Ja w zasadzie sam nie weim jaki ma być poziom zaawansowania tego...a kierunek informatyka ;) Trosiek masz u mnie pkt. Choc jesli ktoś jeszcze coś wie na ten tema to jestem otwarty ;) Tak, tu chodzi o shell (czyli po angielsku "powłoka"), czyli tzw. command line a.k.a DOS ;). Komend jest około 30, więc wiele tego nie m, a wszystko jest opisane w Helpie i w internecie.
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Też mi się wydaje, że chodzi np. o Command Line wbudowany w Windowsa. Nie wiem, czy można, jak w Linuksie, instalować inne powłoki. Z Wikipedii niby wynika, że explorer to też powłoka... Nie wiem, na ile można w tym wypadku wierzyć temu źródłu.
Napisano 4 Czerwiec 200816 l Explorer to też powłoka, a właściwie główna powłoka w Win. Są też programy działające jako shell replacement (zamiast explorera), do poczytania: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_shell_replacement Kiedyś czytałem również o bardziej rozbudowanych zamiennikach command line'a, łącznie z takimi, które były bardzo podobne do unixowych - ale nie pamiętam w tej chwili nazw. Może uda mi się coś znaleźć.
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Autor Powłoki podajże są dwie...graficzny explorer i cmd.exe tekstowy...czy coś takiego o_O
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Jest jescze microsoftowy powerShell:) http://www.microsoft.com/windowsserver2003/technologies/management/powershell/default.mspx Taki kroczek w strone unixowego basza;]
Napisano 6 Czerwiec 200816 l ten tzw. cmd to command line ;), archaizm (pozostałość) po DOS. dostępny po wpisaniu, cmd w zakładce //uruchom //run, stosowany z reguły w razie awarii, bądź też testów ... lista poleceń po wklepaniu help, to mniej więcej tyle jeśli chodzi o cmd, jeśli chodzi o kwestię programowania -> to może to się przyda -> link oraz -> PowerShell alternatywne powłoki graficzne to między innymi Cairo -> link. //Pozdr. Edytowane 6 Czerwiec 200816 l przez miriam