Napisano 8 Czerwiec 200816 l Witam, mam małe pytanie dotyczace zamawiania przesylek z USA, mam zamiar zamowic sobie przedmiot z aukcji, jako rodzaj przesylki wybiore UPS Worldwide Express Plus, ale pojawia sie problem, bo nasi pocztowcy strajkują i tutaj pojawia sie moje pytanie, czy przesylka po dotarciu do naszego kraju zostanie przekazana do poczty czy UPS Worldwide Express Plus dostarcza go osobiscie, a moze kozystaja z jakiejs innej firmy na terenia naszego kraju? Mial ktos z was moze doswiadzczenie z tego rodzaju przesylka? Ja niestety nie mam zadnego, a wiec prosze was drodzy koledzy o rozwianie moich watpliwosci :)
Napisano 8 Czerwiec 200816 l Wydaje mi się, że przesyłka będzie dostarczona przez kuriera, nie przez pocztę polską. Ostatnio zamawiałem kilka rzeczy z zagranicy, firma wysłała UPSem i dostarczył przesyłkę kurier UPS.
Napisano 8 Czerwiec 200816 l Autor Dzieki aspenboy, brzmi dobrze :) I oni sami podlicza jakis podatek ewentualnie, clo? Slyszalem, ze przy odbiorze doplaca sie vat. Mam racje? Ehh ale jestem w tych sprawach zielony.
Napisano 8 Czerwiec 200816 l VATy, cła czy co tam, da się ominąć. Jeśli to co zamówisz będzie wyjęte z pudełka i wysłane na zasadzie "kiedy byłeś ostatnio, zapomniałeś swojego aparatu, pozdrowienia od ciotki z NYC", to nikt nie może naliczyć Ci podatku ;). To bardzo powszechna praktyka przy zamawianiu z US (wysyłanie przedmiotów rozpakowanych).
Napisano 8 Czerwiec 200816 l Autor veri_jr ale ciezko tego wymagac od sklepu w ktorym zamawiam, no i zreszta nie chcial bym tego ;)
Napisano 6 Listopad 200816 l Hej, odkopuję temat, ale chce zamówić monitor na ebay z Niemczech i nie wiem jak ma się sprawa z cłem. Nie mam monitora i nie mam kiedy się dobrze wczytać w te wszystkie pierdoły. Może będzie ktoś życzliwy i podpowie, czy mam zapłacić to od razu u tego u kogo kupuję czy kiedy? Jeśli tak to ile mniej więcej to wyjdzie za coś za około 400 euro?
Napisano 6 Listopad 200816 l A wewnatrz Uni Eorpoejskiej w ogole jest clo na tego typu rzeczy?. Ja z UK rok temu wyslalem sobie kurierem do domu 2 monitory + komputer, nadawca i odbiorca byly osoby prywatne, nie bylo zadnych problemow.
Napisano 6 Listopad 200816 l nie nie ma cła ani niczego innego. Płacisz tylko za przedmiot + ew. vat przedmiotu kraju w którym kupiłeś.