Paster03 Napisano 10 Czerwiec 2008 Napisano 10 Czerwiec 2008 (edytowane) Witam, po raz kolejny wrzucam WIP'a rycerza i zaznaczam już na początku: rysuję go wspierając się tutorialem Daarken'a, ponieważ traktuję tę pracę jako ćwiczenie w malowaniu średniowiecznej zbroi, co mam zamiar wykorzystać przy kolejnej, w pełni samodzielnej pracy. Na razie za w miarę skończoną uważam lewą stronę (obrazka), natomiast ułożenie dłoni z mieczem może jeszcze ulec drobnym zmianom. Zastanawiam się też co zrobić z prawą dłonią, nie chcę dawać tam tarczy, która zasłoniła by sporą część nagolleników; może hełm? Nie wiem też do końca jak wykończyć górną część pancerza i co dalej z twarzą? Dać brodę, dłuższe włosy, jakieś blizny? Podsuwajcie wszelkie pomysły i oczywiście C&C mile widziane. Pozdrawiam, a teraz obrazek: Edytowane 24 Lipiec 2008 przez Paster03
leander Napisano 10 Czerwiec 2008 Napisano 10 Czerwiec 2008 Glowa faktycznie chyba za mala, chociaz w tym tutku tez jest malutka. Chociaz tam jest blizej 1/8 a u Ciebie bardziej 1/9 wiekosci ciala. Chyba ten efekt malej glowki wywoluje tez strasznie dluga gorna czesc ciala. Naszkicuj sobie klatke piersiowa i brzuch i zobaczysz gdzie biodra sie pojawia i sadze, ze to bedzie znacznie wyzej niz teraz sugeruje zbroja. Ne unikalbym czerni w miejscach laczen (zbroja) i w cieniach. Latwiej sie buduje formy majac kontrast wiekszy a potem najwyzej uspokoisz te czernie.
Paster03 Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Napisano 11 Czerwiec 2008 Rzeczywiście chyba trochę za mała wyszła, ale może dało by radę nadrobić to włosami. Jak na razie Leander wolałem unikać czystej czerni, ale zdam się na Twoje rady i zobaczymy jak to wyjdzie.
Paster03 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 W końcu po powrocie znad morza znalazłem chwilę żeby podmalować tego WIP'a; niewiele porobiłem, ale wrzucam, bo jutro góra pojutrze mam zamiar go skończyć i jak widzicie jakieś poważne błędy w anatomii czy czymkolwiek to by się poprawiło co by potem po finishu nie mazać za dużo. Jak na razie to już nie wiem czy mi się zdaje czy nie, ale jego lewa noga mi coś nie gra - kolano nie za nisko? stopa chyba też zbyt skośnie ustawiona? I jeszcze pytanie, co mu dać dookoła szyi? Taki metalowy kołnierz jak przy niektórych zbrojach było czy jakąś szmatą mu ją owinąć, bo jak widac strasznie ciężkozbrojny to on nie jest. Dobra koniec tego gadania, leci obrazek ;) Pozdro ;)
n-pigeon Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Głowa zdecydowanie za mała nie nadrobisz tego włosami ponieważ trzeba patrzeć na twarz. Popraw płytę piersiową jest za duża, zbroja na płyty powinna być tak dobrana by dolne zakończenie leżało na biodrach i odciążało ramiona, przy płytach tej wielkości. Popraw płyty chroniące biodra bo na razie wyglądają na sztywne a by takie płyty mogły istnieć powinny być przymocowane do płata skóry by móc się zginać. Naramienniki też za duże, jak na razie ta zbroja jest zbyt masywna nawet na konnego. Jeśli na szyje chcesz rzucić kolczugę to to musi być od razu cały kaptur, chyba że ma zwisać po piersi choć nie specjalnie widzę takiej potrzeby, materiał na szyi będzie nawet jeśli dasz kolczy kaptur. Kołnież przy przeszywalnicy (czyli płaszczu pod płyty) powinnien być bo kolczuga nie wiele daje, chroni tylko przed ostrzem nie masą i siłą uderzenia. Polecam spojżeć na ryciny i zdjęcia wyrobów dzisiejszych płatnerzy. Tam gdzie ciało chroni już dość sporo sztywnej zbroi nie dawaj kolczugi wyjątkiem jest spudniczka kolcza i kaptur kolczy.
Paster03 Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Napisano 24 Lipiec 2008 Widzę, że kolega co nieco wie o zbrojach ;) Dzięki za rady, postaram się poprawić te najważniejsze błędy, a resztę porad wykorzystam przy kolejnej, juz konkretnej pracy w średniowiecznych klimatach, bo to jak wspominałem to tylko taka rozgrzewka na przećwiczenie malowania metalu co by później porządnie wyglądał ;)
Paster03 Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Napisano 24 Lipiec 2008 Dobra, dorobiłem skórzane paski do płyt na biodrach i podmalowałem resztę elementów żeby to jakoś wyglądało, pobawiłem się trochę suwakami ;) bo kontrast za słaby był i dałem jeszcze chłodny filtr i gotowe, teraz czas się zabrać za coś większego ^^ I wersja B/W Pozdro ;)
Rekomendowane odpowiedzi