bkdi Posted June 25, 2008 Share Posted June 25, 2008 Witam! Zaczełem modelować pojazd, jednak już na początku napotkałem problem. Chodzi o dziwne załamania światła w miejscach gdzie powierzchnia modelu jest płaska. W jaki sposób mogę się pozbyć tego zjawiska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Temporal Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 moze pokaz siatke i nieprzezroczysty model :] za malo konkretow i teraz mozna tylko spekulowac nie wiem moze to specular w materiale moze jakies wielokaty itp co powoduje bledne wyswietlanie siaty itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregorjan Posted June 27, 2008 Share Posted June 27, 2008 Tak to napewno błąd w siatce. Ale bardziej przejmowałbym się tymi czarnymi załamaniami:) I zrezygnowałbym z tworzenia trójkątnych poligonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bacry Posted June 27, 2008 Share Posted June 27, 2008 tutaj to na pewno nie są winne trójkątne poligony tylko wielokątne poligony (4 i więcej), których wewnętrzne niewidoczne krawędzie przecinają obrys krawędzi zewnętrznych . p.s. czasami takiemu widokowi winne są dziwacznie poprzydzielane grupy wygładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
illy Posted June 28, 2008 Share Posted June 28, 2008 bledy siatki, zle prowadzone chamfery (albo za slabe) trojkaty i n-katy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Kiełbaster Posted June 28, 2008 Share Posted June 28, 2008 daj mu turbomootha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Temporal Posted June 28, 2008 Share Posted June 28, 2008 autor watku jakos sie od dawna nie odzywa wiec juz przestancie wszyscy pisac ze to bledy siatki :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts