Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam banalny problem, ustawiam idealnie kamery do renderów używając kluczy. Zazwyczaj podczas poprawiania sceny zawsze kamera się przesunie. Kiedyś przesuwałem time line i kamery powracały do wcześniej ustalonej pozycji. Teraz jest inaczej. każde przesunięcie jest zachowane i znowu muszę ustawiać kadr.

Jak zablokować kamerę na Amen!!!???

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
hm, a może wyłącz autokey? albo poprostu zfreezuj kamere :]

oczywiście, że to robiłem, trochę nie rozumem dlaczego przy wyłączonym autokey zmiana położenia zostaje, robiłem też próbe z freez'owaniem ale też nie działa

Napisano
Mam banalny problem, ustawiam idealnie kamery do renderów używając kluczy. Zazwyczaj podczas poprawiania sceny zawsze kamera się przesunie. Kiedyś przesuwałem time line i kamery powracały do wcześniej ustalonej pozycji. Teraz jest inaczej. każde przesunięcie jest zachowane i znowu muszę ustawiać kadr.

Jak zablokować kamerę na Amen!!!???

Pozdrawiam!

wieeeele wody uplynelo w wisle od czasu jak ostatnio siedzialem w maxie, ale z tego co pamietam to mi sie takie rzeczy dzialy jak nie ustawialem kluczowych klatek recznie we wszystkich 3 trybach. tzn, o ile mnie pamiec nie myli to jest scale, rotate i move?

i przy auto key jak uzywalem tylko move, to autoklucz sie robil tylko na move, i jezeli iles tam klatek dalej uzylem rotate to wszystko sie obracalo ;/

wiec moze wstaw recznie w kazdym z trybow ( scale, rotate i move ) klucz w tej pozycji kamery ktora chcesz, w pierwszej i ostatniej klatce i wykasuj wszystkie klucze pomiedzy tymi klatakmi (we wszystkich trybach - scale, rotate i move )

p.s. nie wiem czy dobrze zrozumialem pytanie, i czy robisz animacje :) jak nie, to sorka ;P

Napisano

Zfreezowaną kamerą można ruszać jeśli jesteś w trybie widoku z niej. Blokuj kamery w command panel/hierarchy/link info. Wtedy nic jej nie ruszy. Możesz zablokować tylko jakieś osie dla poruszania a dla rotacji zostawić odblokowane, wedle upodobań.

Pozdro

DaveBorck

Napisano

tak banalne a tak przydatne. Dzięki DaveBorck plus for ju