Napisano 26 Czerwiec 200816 l jak w temacie, jaka wersje maxa wybrac i zaczas sie na niej uczyc tak by pozniej juz jej nie zmieniac, [ewentualenie jaki vray do tego] z gory dziekuje za pomoc i wyrozumialosc
Napisano 26 Czerwiec 200816 l wersje maxa mozesz jedynie nabyc legalnie 2009 wiec od tej wypadaloby, pozniej i tak bedziesz zmienial bo co roku nowy wychodzi ;) Co do vraya do 1.5 Final SP 2 jest kompatybilny z max`em 2009
Napisano 26 Czerwiec 200816 l Autor a mozesz/mozecie mi po krotce powiedziec czy sa jakies znaczace roznice w wersjach maxa ?
Napisano 26 Czerwiec 200816 l porownujac maxa 3 do maxa 2009 duza a np maxa 9 do 2009 juz nie tak duzo Jedynie stabilnosc sie poprawia z tego co slyszalem ;) Teraz ogolnie wszyscy uciekaja od maxa i autodesk`a :)
Napisano 26 Czerwiec 200816 l Autor hmm, sprawa wyglada tak ze mam 2 miesiace na opanowanie i nauke programu modelujacego i renderujacego wiekszosc osob ktore znam kozysta wlasnie z maxa + vray.... zastanawiam sie jeszcze nad opcja sketchup + vray i nie wiem kompletnie co wybrac ;/ edit: ma mi to sluzyc do robienia wizualizacji architektury/wnetrz
Napisano 26 Czerwiec 200816 l sketchup nie jest az tak szczegolowy jak max poza tym nie wiem jak tam jest z importem cad planow itp i dzialaniem vraya na nim :)
Napisano 26 Czerwiec 200816 l ja widziałem calkiem fajne prace robione w sketchupie, chwilke sie pobawiłęm i był bardzo intuicyjny, vray tez jest pod niego, ale ma mniejsze możliwosci ustawień, wersja pro napewno obsługuje import .dwg, a 2 miesiace to za mało czasu żeby poznac modelowanie i renderowanie na jakims przyzwoitym poziomie - tak mi sie wydaje.
Napisano 26 Czerwiec 200816 l tez uwazam ze 2 miesiace to pozwoli ci zapoznac sie z interfejsem i wymodelowac np. prosta waze :P co do roznic maxow to hmmm mozna powiedziec ze co roko nowe wersje a nic konkretnego sie nie zmienia wiec jesli nie chcesz renderowac mental ray'em to tak naprawde ci nowe wersje nic nie oferuja ciekawego. Max 7 badz 8 i masz to czego potrzebujesz no ale jak tu ktos madrze wspomnial zakupic legalnie mozesz tylko najnowsza wersje bo starszych nie ma w sprzedazy.
Napisano 26 Czerwiec 200816 l Autor moze glupie pytanie i nie w tym dziale, czym sie rozni mantal ray od vraya ? wiem ze 2 miesiace to malo ale to napewno bedzie dopiero poczatek, wiec mysle ze za maxa sie wezme :)
Napisano 26 Czerwiec 200816 l co do vraya i mentala to watkow bylo baardzo duzo :) Vray jest poprostu do wizek lepszy :D poszukaj w tematach duzo tego bylo
Napisano 26 Czerwiec 200816 l hmmm tak jednym slowem to trudno powiedziec :D ogolnie rzec biorac mental jest taki bardziej rozbudowany i uniwersalny ale chyba to najlepsza zabawka dla programistow ktorzy sobie pod ten silnik renderujacy pisza wlasne shadery itd a vray to taki gotowiec przyjemny raz dwa ustawiasz i masz juz przyjemny efekt choc tez sa tam opcje dla bardziej wymagajacych. Vray jest dosc szybki i niezle sprawdza sie do vizualizacji bo ma wszystko co porzeba do takiej pracki jednak gorzej wypada gdy rozchodzi sie o np. dof, subsurface scatering i inne takie ciekawe efekty. Ogolnie to vray jest latwiejszy w oswietlaniu wnetrz bo latwiej ustawia sie parametry i szybciej takie cos policzy od mentala.
Napisano 26 Czerwiec 200816 l Autor ok to juz wiem :) i odrazu dzieki Temporal juz sobie sciagnelem tutoriala z twojego podpisu :) macie moze cos takiego do modelowania w maxie, takie podstawy jak importowac *.dwg powyciagac itp, oczywiscie zaraz wezme sie za szukanie ale moze macie cos pod reka, jezyk ojczysty mile widziany :D