Napisano 16 Listopad 200222 l Przegl±dam sobie temaciki w tym dziale po¶więconym grafice 3D oraz WWW i widzę tylko flash, flash, flash. Czy wszyscy zapomnieli o istnieniu takiego fajnego języka jak VRML ? Ostatnio zgłębiałem ten temat i bardzo chetnie wymienię do¶wiadczenia z ludĽmi którzy też próbowali już swych sił w VRML\'u. A dla tych którzy jeszcze nie wiedz± z czym się to je to wspomnię tylko że w MAX\'e od 2.5 wzwyż jest zaimplementowany export do tego formatu danych (VRML\'97 - *.wrl). pozdrawiam Valoo¶
Napisano 21 Listopad 200222 l Ha faktycznie jakas cisza tu panuje... ale pewnie tak jest przed burza :-) Kiedys otarlem sie o VRML, jednak tylko w prasie webmasterskiej - sam nie probojac podejmowac zdnych krokow. Pytanie laika... co na poczatek trzeba miec by ogladac rzeczy stworzone pod MAXem i wyexportowane do VMRLa hmm? Czy standardowa przegladarka wystarcz? czy tez potrzeba jakiegos pluga?
Napisano 21 Listopad 200222 l Autor Już spieszę z odpowiedzi±.... Wszystko zależy pod jakim systemem. Win98 ma napewno wbudowan± możliwo¶ć obejrzenia obiektów wyexportowanych z max\'a do pliku .wrl (sprawdzone) Podejrzewam że Win ME też jest wyposarzony w ten plug (duże podobieństwo do \'98) Win XP powinien mieć ale nie sprawdzałem. (w końcu najnowszy no nie) Win 2k i NT niestety nie posiadaja tego pluga (nawet w service pack\'ach) można za to zassać plug o nazwie CosmoPlayer (niestety nie pamiętam adresu) chodzi on pod wszystkimi systemami MicroShitu.... Miłych experymentów. Aha, poleam przeł±czenie w opcjach na OpenGL (albo DirectX) bo softowo wygl±da to strasznie.
Napisano 22 Listopad 200222 l Ooo... trzeba będzie spróbować z tym VRML\'em - słyszałem, czytałem coś o nim, ale tylko pobieżnie i będzie trzeba to poznać dogłębniej :-)
Napisano 22 Listopad 200222 l Autor Jeżeli kto¶ faktycznie będzie dogłębnie zainteresowany kodem VRML piszcie na [email protected] mogę przesłać w pliku Wordowskim cykl 9 artykułów omawiaj±cych składnie VRML\'a. Poł±czenie tej wiedzy i 3DMAX\'a może zaowocowac całkiem fajn± stronk±, bo o ile tworzenie obiektów metoda łopatologiczn± (w wordpadzie czy notatniku) było by szaleństwem to umiejetno¶ć zarz±dzania nimi i wprowadzenia interakcji jet dużo łatwiejsza z poziomu \"kodu\" (Obejrzyjcie sobie jaki¶ plik .wrl w trybie textowym).
Napisano 22 Listopad 200222 l Dzieki za informacje i jak sie domyslasz nie poprzestane a tym :-) juz wysylam maila na priva :-) Bede bardzo wdzieczny za dodatkowe informacje no i mysle, ze przyswoje sobie tresc owych artykolow
Napisano 27 Kwiecień 200519 l wyciagnales temat sprzed 3 lat, i po co? VRML to juz przezytek, jesli interesuje cie interaktywna grafika na stronach www looknij na strone www.turntool.com to narzedzie ma dopiero mozliwosci a komunikujesz z tym za pomoca JS. Mialem kiedys za zadanie zrobic interaktywna prezentacje budynku, przetestowalem wiele technik, najprostrzy i najwydajniejszy jest turntool, VRML nie daje ready przy wiekszej ilosci obiektow i textur a poza tym ma male mozliwosci.