Napisano 6 Lipiec 200817 l Witam. Chcia艂bym w ko艅cu mie膰 pewno艣膰 偶e kolory kt贸re wy艣wietla mi monitor to takie jak wy widzicie :D Co trza zrobi膰 ? I nie chodzi mi tylko o sam膮 kalibracj臋 monitora chcia艂bym wiedzie膰 jakie s膮 zale偶no艣ci mi臋dzy photoshop'em a 3ds max'em i jak one "rozr贸偶niaj膮" kolory. Wiem 偶e photoshop podczas zapisywania plik贸w dodaje im normalny kolor czy jak to nazwa膰 a zn贸w 3ds max robi jakie艣 dziwne rzeczy mi臋dzy kolorami kt贸re pokazuje w material editor a na ko艅cowym renderze - jak to tak w艂a艣ciwie jest ?
Napisano 6 Lipiec 200817 l kalibracja monitora to temat rzeka. najpro艣ciej kupi膰 kalibrator monitor贸w.przyklejasz na monitor przyssawk臋, w艂膮czasz program i reszta zgodnie ze wskaz贸wkami na ekranie. to najlepsza metoda moim zdaniem. 聽 a co do material editora i wynikowego renderu... hehe. to jest jak z kolorami 艣cian. wieczorem inaczej o poranku inaczej o zachodzie inaczej. wszystko zale偶y od 艣wiate艂 i ustawie艅 sceny. je艣li liczysz na efekt dok艂adnie taki sami jaki masz na przyk艂adowe kulce w ME to si臋 przeliczysz. to jest tylko przyk艂ad a nie wynikowy rezultat. 聽 a co do photoshopa: ma swoje profile kolor贸w, mo偶esz eksportowa膰 w CMYK (do druku) etc. najlepiej p贸j艣膰 po rozum do g艂owy i nie przejmowa膰 si臋 kolorystyk膮 w maxie. z regu艂y i tak render trafia do PSa lub AEF'a a tam mo偶esz ju偶 manipulowa膰 odcieniami jak Ci si臋 podoba.
Napisano 6 Lipiec 200817 l Witam. Chcia艂bym w ko艅cu mie膰 pewno艣膰 偶e kolory kt贸re wy艣wietla mi monitor to takie jak wy widzicie :D Co trza zrobi膰 ? 聽 Przede wszystkim trzeba kupic odpowiedni monitor, ceny zaczynaja sie od 3500pln za 19'. W innym przypadku kolory beda sie rozjezdzac mniej lub bardziej a kupno kalibratora dla tanszego monitora jest strata pieniedzy. Twoj monitor jest na najslabszej matrycy jesli chodzi o kolory i nie miej zluden ze sa ok. Z tym monitorem nic nie zrobisz, on jest do rozrywki a nie do grafiki. 聽 Gdybys sie napalil na kalibrator to juz cie gasze - kosztuje ok 1000 - 1500pln :D 聽 Pozdro.
Napisano 6 Lipiec 200817 l Przede wszystkim trzeba kupic odpowiedni monitor, ceny zaczynaja sie od 3500pln za 19'. W innym przypadku kolory beda sie rozjezdzac mniej lub bardziej a kupno kalibratora dla tanszego monitora jest strata pieniedzy. Twoj monitor jest na najslabszej matrycy jesli chodzi o kolory i nie miej zluden ze sa ok. Z tym monitorem nic nie zrobisz, on jest do rozrywki a nie do grafiki.聽 Gdybys sie napalil na kalibrator to juz cie gasze - kosztuje ok 1000 - 1500pln :D 聽 Pozdro. 350z艂 ;) http://www.datacolor.eu/en/products/monitor-calibration/spyder2express/index.html Zam贸wi艂em niedawno taki g艂uptakowy, bo ruscy fajne efekty osi膮gali po kalibracji monitora NEC 2470WNX, na kt贸ry si臋 napali艂em. A nie g艂uptakowy za 450-500 z艂 spokojnie mo偶na kupi膰.
Napisano 6 Lipiec 200817 l Autor Dzi臋ki za odpowiedzi. Eeee to w takim razie poczekam sobie d艂ugie lata a偶 b臋d臋 mia艂 dobry monitor bo wiem 偶e ten nie jest stricte do grafiki i wtedy wr贸c臋 z tematem :P 聽 Tweety - W sumie to racja z tymi kolorami. 聽 Jeszcze raz dzi臋ki za pomoc.
Napisano 6 Lipiec 200817 l RA dobrze gada http://allegro.pl/item393593153_kalibrator_colorvision_spyder_2_express.html
Napisano 6 Lipiec 200817 l jak ju偶 kupowa膰 to co艣 takiego http://allegro.pl/item394581653_kalibrator_eye_one_display_2_sklep.html
Napisano 6 Lipiec 200817 l Autor hmm to ja ju偶 sobie takie co艣 kupie Ty mi tylko za艂atw monitor kt贸ry b臋dzie op艂aca艂o si臋 skalibrowa膰 :P
Napisano 6 Lipiec 200817 l zawsze kalibracje mozesz zlecic jakiejs firmie (kosztuje to ok 100)...Prosta kalibracje mozesz wykonac sobie sam za pomoca fajnego programiku ADOBE GAMMA 聽 Jak juz Ci tak bardzo zalezy na kolorach to proponuje moze jakiegos CRT-eka - z "nimi" jest mniejszy problem z kalibracja, no i tansze :) 聽 Ps. wogole kalibracja to temat rzeka, bardzo duzo czynnikow na to wplywa..chocby pora dnia, swiatlo, kolor pomieszczenia(pracowni), nie mowiac juz o monitorze :) 聽 zycze powodzenia..
Napisano 11 Lipiec 200817 l Skalibrowa艂em tym Spider2Express m贸j crt IBM P275 i jestem bardzo zadowolony. W starszych i gorszych crt mo偶e by膰 r贸偶nie. Testowa艂em jeszcze dwa inne: Compaq (malutki bardzo, nie pami臋tam oznaczenia) i Daytek (17", te偶 nie pami臋tam oznaczenia) i jak Daytek skalibrowany jest ca艂kiem fajnie, to ju偶 Compaq nie. Wszystko by艂oby ok gdyby nie ocieplenie obrazu. Mo偶e tak powinno by膰, nie wiem, ja dot膮d pracowa艂em na bardzo sterylnych kolorach. Wa偶ne jest, 偶e ten model nie pozwala kontrolowa膰 praktycznie nic, wi臋c warto by monitor mia艂 jakie艣 ciekawsze warto艣ci do zmiany. Zmiana temperatury (6500K wymagane), itp. Jutro zobacz臋 jak si臋 sprawa ma w jakim艣 bud偶etowym lcd Samsunga 20"-21". :) Edytowane 11 Lipiec 200817 l przez RA
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto