Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam prozbe czy niemogl by mi ktos podac [nakierowac] na jakas ksiazke o MAXScript-cie [po polsku :)] lub tuturiale.

Niestety nie zabardzo kapuje o co chodzi w helpie a tuturial z max3d.pl joz widzialem. Z gory dzieki za pomoc :). Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Niestety jedyna jaka znam jest po angielsku (MAX Script & the SDK for 3d studio max).

Jakis czas temu Adek napisal kilkuczesciowy kurs max scriptu ale nie moge go nigdzie znalesc.

Adek, odezwij sie!! Moze wrzuc go do dzialu z tutorialami.

Napisano
  • Autor

kurde szkoda.:( zaczolem pisac prosty [lecz nie dlamnie:)] script. Wszystko cudownie szlo radzilem sobie jakos i niestety stanolem w miejscu. Niemoge dojsc czemu wyskakuje mi blad jak dam \"Evaluate All\". Oto kawalek tego scryptu

.........

button b2 \"do it\" pos:[8,88] width:165 height:16

Spinner len \"Length: \"range:[0,999,30] type:#integer

Spinner wd \"Width: \"range:[0,999,30] type:#integer

Spinner ht \"Height: \"range:[0,999,30] type:#integer

)

on b2 pressed do

(

pot=box

pot.length=len.value

pot.name=\"Box01\"

pot.wind=wd.value

pot.heig=ht.value

if rdo1.state == 1 then

macros.run \"Modifier Stack\" \"Convert_to_Poly\"

if rdo1.state == 2 do

macros.run \"Modifier Stack\" \"Convert_to_Mesh\"

)

on len changed value do

pot.length=lg.value

on wd changed value do

pot.wind=wd.value

on ht changed value do

pot.heig=ht.value

wiem ze to troche chaotycznie napisane ale to jest moj pierwszy script i jeszcze niemam doswiadczenia. Jezeli znajdziecie jakis blad lub cos prosze mnie poprawic. dzieki za wszystko:)

Napisano

Tak na szybko, na ile mogę pomóc przy mojej wiedzy:

- tworząc obiekty jeśli nie podajesz im od razu parametrów to dopisz \"()\" np. pot=box() (przynajmniej u mnie bez nawiasów nie działa.

-chyba złapałeś literówki w parametrach width i height (u Ciebie jest wind i heig)

PS. Staraj się na przyszłość precyzować temat wątku. To ułatwia życie na forum...

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie joz dziala :) sory za temat na przyszlosc bede pisal konkretnie co i jak jeszcze raz dzieki