Napisano 25 Lipiec 200816 l Witam, Po raz kolejny biorę się za modelowanie concept cara. Standartowo zacząłem od rysunku. Ten etap zakonczyłem i jestem zadowolony z wyglądu auta. Jednak nie wykonałem jeszcze szkiców owego auta. Zaczynałem modelowac na szkicach innego auta (dla orientacji), ale no cóż nie wychodzi odwzorowanie tego co na rysunku. Mam pytanie, czy macie jakies metody, żeby wykorzystac rysunek przy modelowaniu (oprócz metody "na oko") :)
Napisano 25 Lipiec 200816 l dajesz w tlo zdjecie tego auta.. nastepnie obczaj sobie jakiej wielkosci ma kola i jaki ma rozstaw kol na szerokosc i wzdluz. Teraz wstawiasz kamere i regulujesz te kola (w formie np walcow) do zdjecia, ktore masz jako tlo... Nie zawsze sie da ladnie dopasowac.. jest to improwizacja. Teraz tworzysz obrys obserwujac linie w tym oknie z dopasowana kamera. To tyle chyba. Zamotane toto...
Napisano 25 Lipiec 200816 l Autor Myślałem własnie o czymś takim (dokładnie tak jak Ty to opisałeś, rozstaw kół znam więc byłoby nawet prościej), ale nie byłem pewien czy to wypali. Póki co problem rozwiązałem rysując szkice ;) Spróbuje teżtej kombinowanej metody. Ale jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje to niech się podzieli, może przyda się na przyszłość.