kajtom Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Witam! Musę wykonać lampę firmy trilux, seria Polaron: Na stronie producenta dostępne są dane ies dla tych lamp ale nie mam pomysłu jak je wykorzystać :/ Lampa jest okrągła, świeci tutaj pas dookoła lampy z zewnątrz, podobnie jest w środku. Najlepiej widać to na tych zdjęciach: http://www.trilux.de/tx/opencms/sites/trilux/it/Produkte/TRILUX_Polaron.html Zastanawiam się jak zrobić efekt święcących pasów? Zrobić jak w oryginale - zastosować mleczne szklo/pleksę i w środku umieścić coś świecącego (okrąg w kształcie żarowki) czy nie bawić się w to i tej świecącej obręczy przypisać vraylight mtl? No i jak w takim razie użyć ies?? Wiem że niektórym pytanie może wydawać się głupie ale chciałbym żeby efekt był możliwie najbliższy oryginałowi żebym mógl sprawdzić w jakim stopniu te lampy oświetlą mi pomieszczenie.
SWRSC Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 hmmm, myślę że w tym przypadku nawet nie trzeba używać .iesa Możesz wpakować vraylightMtl jako materiał tej obręczy. Uzyskasz właśnie takie świecenie. A jeśli chcesz iść o krok dalej i uzyskać bardziej realistyczną samą obręcz to kombinuj z modelem obręczy (w środku ma być pusty), daj mu materiał z jakimś translucent i do środka wpakuj obręcz świecącą z vraylightMtl. Naprawde nie będzie ciężko.
Ex3 Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Może spróbuj użyć double sided material i na ten który jest wewnątrz dać vray light material a na ten na zewnątrz jakiś tam plastik.
Rekomendowane odpowiedzi