Napisano 11 Sierpień 200816 l Mam do wyboru dwa lapsy. Glownie beda sluzyc do netu i raz na jakis czas obrobka grafiki. Dodatkowo filmy i muza. ASUS F5SL-AP014C F5SL-AP014C T2370 1,73/2GB/160GB/DVDRW/ ATI3470 256/15,4"/VCAM/VHP Bluetooth, USBx4, Czytnik 7w1, waga 2,65 kg, DELL INSPIRON 1720 PL BLACK INSPIRON 1720 PL BLACK C T2390 / 8600GT 256MB / 120GB / 2G 17"WXGA/DVDRW/WEBCAM 2MPix/WIFI/VHP Chodzi mi glownie o niezawodnosc i wydajnosc. Osobiscie obstaje przy Dellu, ale wiele dobrego slyszalamo ASUSie, troche mniej dobrego o kartach ATI. Wiec jak?
Napisano 11 Sierpień 200816 l Mam tego Dell'a w domku. Jedyna wada jaka mnie irytuje, to bardzo luzny kabel zasilania, jak biore lapka ze stolika na kolana to czasem wypada. Oprocz tego bardzo przyjemna maszynka.
Napisano 11 Sierpień 200816 l Nie wiem, jak ten model, ale ja mam ASUSa F5R i starsznie głośno chodzi. To powszecne w tych modelach, z tego co wyczytałem.
Napisano 11 Sierpień 200816 l miałem Asusa, może nie akurat takiego, całkiem fajny był. Ale widziałem też tego Della i polecam Della ;]
Napisano 11 Sierpień 200816 l jakis czas temu mialem podobny dylemat :) hmm sprawdz czy da rade zainstalowac xpka...popatrz na stronach producentow czy sa stery do powyzszych modeli pod xp..no chyba ze chcesz sie meczyc na viscie :) pozdro ..jesli juz to DEll :)
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor czyli jednak dell, to dobrze :) mam okazje, nowka za 2100 :>. Szkoda tylko, ze srebny, nie lubie srebnych sprzetow. mirach, a jak z matryca? duza jest roznica miedzy tym, co widzimy na ekranie, a wydrukiem? w miare mozliwosci nie chce kupowac drugiego monitora, ewentualnie uzywac monitora Jedynego. wyprowadzam sie wlasnie na wlasne smieci, az do Krakowa i potrzebuje czegos co zastapi mi stacje (wiem, ze to nie mozliwe, ale zeby dawalo po prostu rade) i zajmowalo malo miejsca w naszej mikrej kawalerce.
Napisano 11 Sierpień 200816 l mirach, a jak z matryca? duza jest roznica miedzy tym co widzimy na ekranie, a wydrukiem? w miare mozliwosci nie chce kupowac drugiego monitora, ewentualnie uzywac monitora Jedynego. nie mialem okazji drukowac niczego zrobionego na tym lapku. Mam porownanie z monitorem Della 2408. Moge powiedziec ze ten lapek ma ciut inna gamme, kolorki troche przygaszone wychodza.
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor ale jako tako ta rade? w sensie, czy wielkiej tragedii z ta matryca nie ma. mam tu na sklepie podobny model. nic, wezmie sie po prostu zdjecie juz wydrukowane i porowna z plikiem cyfrowym. zawasze mozna wprowadzic korekcje w komputerze.
Napisano 11 Sierpień 200816 l nie no, mi do wszystkiego wystarcza, ale nigdy nie robilem nic do druku nie robilem. Wiec rzeczywiscie najlepiej zrobisz jak w sklepie obaczysz przed zakupem.
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor no wlasnie taki mam zamiar. gdyby nie znizka pracownicza, to nawet bym o nim nie pomyslala, bo delle sa... drogie :P powiedz mi jak jeszcze z bateria, dlugo trzyma? a producent, jak zdazylam zauwazyc, zawsze koloryzuje ;)
Napisano 11 Sierpień 200816 l Heh, i tu znowu ci nie pomoge :) Kupilem tego lapka jako stacjonarke ktora w razie potrzeby moge wpakowac do plecaka, wiec przez 95% czasu zyje na zasilaczu. Tak zeby nie bylo ze nic nie pomagam. Zanim kupilem przeczytalem to: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Inspiron-1720.4347.0.html chyba dokladniejszej recenzji tego lapka nie znalazlem.
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor dzieki, dzieki, musze zobaczyc jaka bede miec baterie, ale to dopiero jutro, gdzyz dopieor jutro laps przyjedzie do nas do sklepu. nie powiem - opcja kuszaca, zwlaszcza ze te kwote. a co do modelu 1720, zauwazylam juz ze wszystkie 1720 roznia sie cena, a co za tym idzie - bebechami. moj ma niektore czesci inne niz ten w linku. zobaczymy co z tego bedzie, byleby mial klawiature qwerty, reszta mnie zadawala. wielkie dzieki za pomoc. jestem juz zdecydowana :). stacja zostaje w gdansku, a laps pojedzie do krakowa ^^
Napisano 12 Sierpień 200816 l Z Dellami to jest fajne, wg mnie przynajmiej, ze jak kupujesz, to w zasadzie obudowe z plyta glowna, a reszte mozna wybierac, wiec bebechy zawsze sie ciut roznia :)
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor ech, nie powienienes mi pokazywac tego linka! wlazlam glebiej, skierowalo mnie do konfiguratorow i powstalo cos takiego: Studio 15 - 15.4" Składniki Intel Core 2 Duo T5750 (2.0GHz/2MB/667MHz) 3GB DDR2 667MHz 15.4" WXGA TrueLife (1280x800) ATI Mobility Radeon HD 3450 256MB 120GB 7200 rpm 8 x DVD+/-RW Dual Layer LightScribe Dell Wireless 1397 802.11g Jet Black Akcesoria 56WHr 6-cell Oprogramowanie Windows Vista Home Basic EN Serwis 1 rok i teraz mam dylemat xD. A seria studio... jest zdecydowanie ladniejsza. I jakkolwiek idiotycznie to nie brzmi, dla mnie to dosc istotny argument :P. Plus lepszy procek i RAM. To pytanie nr 2, kto mial stycznosc z ta karta w przypadku grafiki? Czytalam, ze osiagi ma generalnie gorsze o GF 8600 :/
Napisano 13 Sierpień 200816 l Z moich uwag: matryca dosc mala, na 15 calowce bardzo przyjemnie sie na 1650x iles tam pracuje, 1280x800 jest naprawde ciasna do grafiki. Vista home BASIC? O,O Co do grafy, nie mam pojecia. A seria studio naprawde fajnie wyglada, zwlaszcza fioletowa obudowa :D
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor Wiem, ze malutko, uzywam czasem 15 Jedynego. Z drugiej storny, je mniej pradu i jest bardziej mobilna. Placak foto z na 17" znalezc ciezko i sa drogie... ba wieksze niz ja czasem. Visty i tak sie pozbede. Poza tym, poki co mam ten sam na swojej stacji, szczerze? Nie jestem zboczencem systemowym. U mnie vista dziala stabilniej niz XP, ktorego musialam reinstalowac srednio co 6 miesiacy. Tak wiec, system nie robi.
Napisano 13 Sierpień 200816 l Mi nie chodzi o to ze 15 calowka. Chodzi o to ze niska rozdzielczosc tej 15 calowki. A ze baisc, to dziwie sie ze to w ogole sprzedaja :)
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor wiesz, na czyms oszczedzic trzeba ;) tam doplacac do lapsa za system nie mam zamiaru. no nic, mam przez najblizsze 3-4 h burze mozgow :(
Napisano 13 Sierpień 200816 l Powiem szczerze, na tym bym akurat nie oszczedzal. RAM mozna dokupic, dyski wymienic, zmiana matrycy to juz wieksza zabawa. A kupowanie lapka do grafiki zeby sie pozniej dusic na takiej malej przestzeci roboczej... hmmm... no nic zrob sobie ta 4h burze mozgow :)
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor Wiem, ze malutko, czasem uzywam 15 Jedynego. Dlatego chce miec tez drugi monitor. Dla komfortu pracy. Zeby bylo zabawniej, bylam, macalam i wiem juz na czym oszczedzili. Wlasnie na matrycy. Ma dziwne paski i wyblakle kolory. Tak czy siak, musze czekac do poniedzialku z tym lapsem. Wtedy dojda te z qwerta. Kurde, czuje sie jak w butiku, a tego nie cierpie :/
Napisano 23 Sierpień 200816 l Autor jednak stanelo na bardziej wypasionej 15 dell studio :) na dobra sprawe 17 z 1440x900 TEZ jest za mala do grafy ;)
Napisano 29 Wrzesień 200816 l (...) na dobra sprawe 17 z 1440x900 TEZ jest za mala do grafy ;) nadal za mało? to jaka podziałka jest "wygodna" na 15' a jaka na 17'? I nie odpisywać od razu "jak największa" :D właśnie przymierzam się do zakupu laptopa pod 3D Max'a, AutoCad'a i photoshopa - przeznaczenie: za rok wybieram się na architekture = modeling + delikatny rendering w vray'u; filmy; gry; internet. na oku miałem HP dv7 1080ew (Core 2 Duo T9400, 4GB Ramu, 17" 1440x900, GeForce 9600M GT, dysk 2x 250 GB, Vista Home Premium), wychodzi na dzien dzisiejszy 4,6k 4,8k zł warto? odstrasza mnie troche podwojny dysk, w dodadku wmontowany jest naped Blu ray ktory pewnie kosztuje połowe wartosci lapka. Macie jakies inne, podobne rozwiązanie? moze tansze ? :)
Napisano 29 Wrzesień 200816 l Skoro juz tyle w tym watku pisalem, to i popisze dalej. Mialem okazje pracowac w Maxie na 15 calowce i 17. Na 15 uwazam za wygodna 1680x1050, na 17... hmm... mam w tym momencie jakies 1900x1200, przyznam ze w maxie i tak malo miejsca (przywyklem do 2 monitorow w pracy :) ) ale do czytania itp to nawet ciut za duzo. 2 dyskow bym sie nie bal, mam w swoim lapku tak, dziala. Nawet bezpieczniej, jak 1 padnie, to wciaz masz drugi (a moze sie uda i nie padnie ten z waznymi danymi :D ), no i upgradowac latwiej. Blueraya bym sie bal, ze wzgledu na cene.
Napisano 29 Wrzesień 200816 l jeśli chodzi o dwa dyski to moja obawa dotyczy raczej zużywania energii akumulatora a z drugiej strony, po co komu 0.5TB w laptopie... co do blu ray'a to kwestia kasy, wolał bym nie wydawać na laptopa więcej niż 4000zł... jakis kompromis? może DELL ma cos ciekawego z prockiem C2D T8300 i minimum 3GB ramu? oczywiscie w gre wchodzi karta>=GF8600 edit: DELL jednak odpada? -> http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33203,4683986.html Edytowane 29 Wrzesień 200816 l przez Raiden8