Napisano 13 Sierpień 200816 l Witam Serdecznie Chciałbym podłożyć obraz w after effect pod zielone tło (green box) ale kamera jest ruchoma, i nie potrafię dostosować obiektu kluczowanego do podstawionej ziemi(jpg), strasznie sie to nie zgrywa . Jak to zrobić ? Mieliście może ten problem przy kluczowaniu ruchomych obiektów z ruchomym tłem? znacie może jakieś tutoriale do zaawansowanego kluczowania ruchomym obiektów? to co jest łatwo dostępnego w sieci to chyba wszystko już obejrzałem:) i oczywiście videocopilot:) Bardzo was proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam Edytowane 13 Sierpień 200816 l przez Piotr Dobosz
Napisano 13 Sierpień 200816 l Chyba ,,po łebkach" oglądałeś VC Pilot, tracking, tracking... mówi Ci to coś? Daj nieco większego tego screena jeśli jest istotny.
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor mniej więcej wiem że chodzi tu o tracking ale kompletnie nie wiem w jaki sposób go użyć i z czym połączyć niestety nie mam help do after effect bo włączanie go powoduje niezidentyfikowany błąd a przeinstalacja nic nie daje. jak to zrobic chlopaki?
Napisano 13 Sierpień 200816 l Czegoś tu nie rozumiem, czy ten green screen cały czas zajmuje cały ekran czy pojawiają się tam inne realne elementy? Jeśli green screen jest cały czas to po co w ogóle go używać, nie lepiej walnąć green solid? Chyba że czegoś nie zrozumiałem.
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor nie nie, te kwadraciki to miały być takie niby trackery, chce zostawić tylko ta piłkę a zamiast zielonego tła chcę wstawić normalnego jpg ziemi i jpg ściany, tylko ze tam jest ruch kamery i dlatego mam problem ze zgraniem tego wszystkiego
Napisano 13 Sierpień 200816 l Jesli piłka przemieszcza sie w 2 płaszczyznach (x,y) to - Wywal zielone tło za pomocą jakiegos filtru w AE, potem motion tracking (x,y) z uzyciem null object, i 'parent' dodanego tła z null object. A jesli piłka jest w 3d (x,y,z) no to juz inna szkoła bo trzeba uzyc zewnetrzych softów typu boujou (tracking app)
Napisano 13 Sierpień 200816 l Autor tło wywalę keylightem najgorzej to zgrać właśnie kulkę z dostawionym tłem no nic ale sprobuje zaraz twojego sposobu dzięki bardzo za pomoc i zaraz napisze czy coś sie udało:) a o tym boujou koniecznie muszę poczytać
Napisano 28 Sierpień 200816 l Ym, późny wieczór dla mnie bardziej niż wczesny ranek ale czegoś nie kumam: Masz piłke z markerami i ruchomą kamerke (zrobioną w maxie albo innej maji sądząc po skrinie) i chcesz to wtrakować tak jak piszesz w dwa jpgi (ziemia i sciana) ?! hm, moze jestem staroświecki ale ja bym plejny dwa w maxie postawił nizeli kluczować, ale chyba nie o to tutaj chodzi ???...ale jezeli czegoś nie zrozumiałem to sory, zaspany jeszcze jestem
Napisano 28 Sierpień 200816 l Witam Serdecznie Chciałbym podłożyć obraz w after effect pod zielone tło (green box) ale kamera jest ruchoma, i nie potrafię dostosować obiektu kluczowanego do podstawionej ziemi(jpg), strasznie sie to nie zgrywa . Jak to zrobić ? Mieliście może ten problem przy kluczowaniu ruchomych obiektów z ruchomym tłem? znacie może jakieś tutoriale do zaawansowanego kluczowania ruchomym obiektów? to co jest łatwo dostępnego w sieci to chyba wszystko już obejrzałem:) i oczywiście videocopilot:) Bardzo was proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam Na polskiej wsi mówią na taki przypadek, że Ci się "lejce poje...ły" ;) Nie masz tu niczego do trackowania, bo ruch kamery pochodzi z 3d a nie z ujęcia kamerowego. Twoim zadaniem jest przenieść ten ruch na nieruchome zdjęcie, czyli przerenderować je jako tło w programie 3d (tudzież w kompozytorze jeśli uda Ci się przenieść kamerę do niego). Green screen jest również zbędny, bo dysponujesz maską dla swojej piłki, więc niczego nie musisz kluczować...
Napisano 28 Sierpień 200816 l tak jak symek napisał, green screen nie jest potrzebny, renderujesz z kanałem alpha i wszystko powinno hulac w prorgamie do kompozycji ... zeby to wszstko sie zgrywało (3d z 2d) musisz ztrackowac zewnętrznym programem (boujou,pftrack, moviemento czy tam machmover) i w 3d normalnie juz sobie ustawiasz piłeczke i pozniej renderuejsz, a calosc ma zachowany ruch kamery i nie powinno sie juz nie zgrywac tylko byc ok ... polecam przerobic wiecej teorii zanim sie zaczniesz zabierac za takie rzeczy, a to ze przeglądales nie znaczy ze sie nauczyles, bo przejzec (np.ksiazke kartka po kartce) to ja tez moge ale moze byc tak ze nie bede wogule wiedzial o co chodzi bo tylko rpzeglądalem ...
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Wystarczy wyrenderować do .rpf a później wczytać kamerę w afterze i nie trzeba softu do 3d trackingu, oczywiście mowa o prostszych rzeczach. Polecam ,,The Bullet" od Andrzeja Kramera.
Napisano 6 Wrzesień 200816 l jak chcesz usilnie trackować w maxie to przeglądij helpa - tam też jest prosty camera tracker :)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l jak chcesz usilnie trackować w maxie to przeglądij helpa - tam też jest prosty camera tracker :)
Napisano 8 Wrzesień 200816 l dalej nie rozumiem czemu nie mozna uzyc tylko maxa do tego Mozna, ale ludzie lubia sobie zycie komplikowac widocznie ;)