Piotr Dobosz Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 (edytowane) Witam Serdecznie Chciałbym podłożyć obraz w after effect pod zielone tło (green box) ale kamera jest ruchoma, i nie potrafię dostosować obiektu kluczowanego do podstawionej ziemi(jpg), strasznie sie to nie zgrywa . Jak to zrobić ? Mieliście może ten problem przy kluczowaniu ruchomych obiektów z ruchomym tłem? znacie może jakieś tutoriale do zaawansowanego kluczowania ruchomym obiektów? to co jest łatwo dostępnego w sieci to chyba wszystko już obejrzałem:) i oczywiście videocopilot:) Bardzo was proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam Edytowane 13 Sierpień 2008 przez Piotr Dobosz
Ramsez Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Chyba ,,po łebkach" oglądałeś VC Pilot, tracking, tracking... mówi Ci to coś? Daj nieco większego tego screena jeśli jest istotny.
Piotr Dobosz Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 mniej więcej wiem że chodzi tu o tracking ale kompletnie nie wiem w jaki sposób go użyć i z czym połączyć niestety nie mam help do after effect bo włączanie go powoduje niezidentyfikowany błąd a przeinstalacja nic nie daje. jak to zrobic chlopaki?
Ramsez Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Czegoś tu nie rozumiem, czy ten green screen cały czas zajmuje cały ekran czy pojawiają się tam inne realne elementy? Jeśli green screen jest cały czas to po co w ogóle go używać, nie lepiej walnąć green solid? Chyba że czegoś nie zrozumiałem.
Piotr Dobosz Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 nie nie, te kwadraciki to miały być takie niby trackery, chce zostawić tylko ta piłkę a zamiast zielonego tła chcę wstawić normalnego jpg ziemi i jpg ściany, tylko ze tam jest ruch kamery i dlatego mam problem ze zgraniem tego wszystkiego
Hindus Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Jesli piłka przemieszcza sie w 2 płaszczyznach (x,y) to - Wywal zielone tło za pomocą jakiegos filtru w AE, potem motion tracking (x,y) z uzyciem null object, i 'parent' dodanego tła z null object. A jesli piłka jest w 3d (x,y,z) no to juz inna szkoła bo trzeba uzyc zewnetrzych softów typu boujou (tracking app)
Piotr Dobosz Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 tło wywalę keylightem najgorzej to zgrać właśnie kulkę z dostawionym tłem no nic ale sprobuje zaraz twojego sposobu dzięki bardzo za pomoc i zaraz napisze czy coś sie udało:) a o tym boujou koniecznie muszę poczytać
Croolick Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 to poczytaj jeszcze o PFTrack i SynthEyes ;)
JmTm00 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Ym, późny wieczór dla mnie bardziej niż wczesny ranek ale czegoś nie kumam: Masz piłke z markerami i ruchomą kamerke (zrobioną w maxie albo innej maji sądząc po skrinie) i chcesz to wtrakować tak jak piszesz w dwa jpgi (ziemia i sciana) ?! hm, moze jestem staroświecki ale ja bym plejny dwa w maxie postawił nizeli kluczować, ale chyba nie o to tutaj chodzi ???...ale jezeli czegoś nie zrozumiałem to sory, zaspany jeszcze jestem
SYmek Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Witam Serdecznie Chciałbym podłożyć obraz w after effect pod zielone tło (green box) ale kamera jest ruchoma, i nie potrafię dostosować obiektu kluczowanego do podstawionej ziemi(jpg), strasznie sie to nie zgrywa . Jak to zrobić ? Mieliście może ten problem przy kluczowaniu ruchomych obiektów z ruchomym tłem? znacie może jakieś tutoriale do zaawansowanego kluczowania ruchomym obiektów? to co jest łatwo dostępnego w sieci to chyba wszystko już obejrzałem:) i oczywiście videocopilot:) Bardzo was proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam Na polskiej wsi mówią na taki przypadek, że Ci się "lejce poje...ły" ;) Nie masz tu niczego do trackowania, bo ruch kamery pochodzi z 3d a nie z ujęcia kamerowego. Twoim zadaniem jest przenieść ten ruch na nieruchome zdjęcie, czyli przerenderować je jako tło w programie 3d (tudzież w kompozytorze jeśli uda Ci się przenieść kamerę do niego). Green screen jest również zbędny, bo dysponujesz maską dla swojej piłki, więc niczego nie musisz kluczować...
Tomasz_87 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 tak jak symek napisał, green screen nie jest potrzebny, renderujesz z kanałem alpha i wszystko powinno hulac w prorgamie do kompozycji ... zeby to wszstko sie zgrywało (3d z 2d) musisz ztrackowac zewnętrznym programem (boujou,pftrack, moviemento czy tam machmover) i w 3d normalnie juz sobie ustawiasz piłeczke i pozniej renderuejsz, a calosc ma zachowany ruch kamery i nie powinno sie juz nie zgrywac tylko byc ok ... polecam przerobic wiecej teorii zanim sie zaczniesz zabierac za takie rzeczy, a to ze przeglądales nie znaczy ze sie nauczyles, bo przejzec (np.ksiazke kartka po kartce) to ja tez moge ale moze byc tak ze nie bede wogule wiedzial o co chodzi bo tylko rpzeglądalem ...
Ramsez Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Wystarczy wyrenderować do .rpf a później wczytać kamerę w afterze i nie trzeba softu do 3d trackingu, oczywiście mowa o prostszych rzeczach. Polecam ,,The Bullet" od Andrzeja Kramera. 1
illy Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 dalej nie rozumiem czemu nie mozna uzyc tylko maxa do tego
Croolick Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 jak chcesz usilnie trackować w maxie to przeglądij helpa - tam też jest prosty camera tracker :)
Croolick Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 jak chcesz usilnie trackować w maxie to przeglądij helpa - tam też jest prosty camera tracker :)
Alibaba Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 dalej nie rozumiem czemu nie mozna uzyc tylko maxa do tego Mozna, ale ludzie lubia sobie zycie komplikowac widocznie ;)
Rekomendowane odpowiedzi