Napisano 13 Sierpień 200816 l Witam, Mój obecny zestaw to: Procesor: Intel Pentium D 3,4GHz Płyta główna: Asus P5LD2 800 MHz Karta graficzna: PCI-Express GeForce 7600GT 256mb RAM: Kingston 2048 MB --------------------------- Na początku jeszcze wspomnę, że chciałbym poprawić mój zestaw w miarę możliwości, ale nie przepłacić :). 1) Zastanawiam się : kupić nowy zestaw czy jedynie wymienić niektóre komponenty. Nie wiem co okaże się bardziej opłacalne, ponieważ chciałbym kupić nowy procesor 4 rdzeniowy (to chyba zwiększy szybkość renderingów ?) + pamięć 4 GB albo nawet 8 GB (bo obecnie do swobodnej pracy w sculpterach nie wystarcza mi 2 GB) + dobra karta graficzna. 2) Jeśli chodzi o kartę graficzną to myślałem nad: ATI RADEON PCI-Express HD 4850 512MB HDTV&DualDVI Gigabyte Jest ona w miarę tania w porównaniu do kart NVIDII i chyba ma spore możliwości jak na moje oko, ale ja się za bardzo nie znam :/, poza tym nigdy nie miałem karty RADEONA i chciałbym Was spytać czy nie lepiej zainwestować w jakiegoś GeForce'a ? 3) Pamięć RAM, zastanawiam się czy mógłbym dokupić do mojego Kingstona dodatkową pamięć np. od Geila (bo teraz chyba są tanie, a Kingstona nie opłaca się kupować, ze względu na wysoką cenę ?) Poza tym nie wiem czy kupić DDR2 czy DDR3 - te drugie są sporo droższe, ale może nie opłaca się kupować DDR2 bo DDR3 mogą niedługo sporo potanieć ?, a mają dużo większe możliwości ? 4) Zastanawiam się także nad kompletnie nowym zestawem, ponieważ nie jestem pewien czy nowe komponenty zmieszczą się w moim kompie, czy nie będę zmuszony wymieniać też płyty głównej. Ewentualnie, jeśli wymienianie pojedynczych komponentów się nie opłaca, proszę o propozycje nowego zestawu, bo dla mnie to wciąż czarna magia, a chciałbym tym razem kupić sprzęt, który będzie na czasie w miarę długo i zapewni mi swobodę w 3D oraz w grach (typu GTA IV, Mafia 2). Pozdrawiam
Napisano 13 Sierpień 200816 l 1 - Kup całkiem nowy zestaw. Twoja płyta główna nie obsłuży Core2Quad, a nawet 4GB pamięci nie wykorzysta całkiem. 3 - Nie wiem skąd wieści o wysokiej cenie Kingstonów względem Geil. Są tańsze, a wydajnościowo zapewne porównywalne (szczególnie przy pracy nie odczujesz różnicy). Geile nie są już takie fajne jak kiedyś. DDR3 jeszcze nie warto kupować. Nie mają większych możliwości (znów, jeśli mówimy o pracy). Tu liczy się ilość, a nie szybkość. Poza tym nie spodziewałbym się, że w najbliższym czasie stanieją na tyle by być konkurencją dla DDR2, które są teraz tanie jak ryż. 4 - Poświęć chwilę na przejrzenie tematów w tym dziale. Jest masa gotowych konfiguracji. Wybierz tylko tę najbliższą cenowo twemu planowi.
Napisano 14 Sierpień 200816 l Autor Dzięki :) A jak oceniacie tą kartę ?: ATI RADEON PCI-Express HD 4850 512MB HDTV&DualDVI Gigabyte Sprawa jest dla mnie bardzo ważna, ponieważ RADEON kosztuje 439 zl, a równoległa karta NVIDII już 780 zł, nie mam pojęcia od czego to zależy, mimo, że posiadają takie same możliwości. Jednym słowem POMOCY ! :)
Napisano 14 Sierpień 200816 l Rownolegla 780 zl ? Co takiego wybrales i na czym sie opierasz twierdzac ze dopiero za tyle jest rownolegla ? Jesli na 3d marka np to zapomnij o takim porownaniu... Karta ok obecnie dobry stosunek ceny do mozliwosci , ja za radkami nie przepadam po problemach z 3850 podziekowalem , nowe stery bla bla bla i tylko obietnice ktore sobie mozna... dd3 to obecnie nie oplacalne , moze za rok... nowy zestaw skladaj , bylo o tym pare tematow czy geile czy kingstony zadnej roznicy w sumie nie bedzie , bral bym tansze jaki masz zasilacz bo nie podales
Napisano 14 Sierpień 200816 l ja mam radka 4850 gigabyte i nie narzekam ,problemów ze sterami też nie było....:)
Napisano 14 Sierpień 200816 l Autor wookie - faktycznie może trochę przesadziłem z tym porównaniem, pewnie przez moje małe doświadczenie z doborem sprzętu PC :), jednak jeśli chodzi o tego Radeona 4850 to podobno posiada on : DirectX 10.1 i OpenGL 2.1, Shader Model 4.1, nie wiem czy to się czymś różni od Direct 10, GL 2.0 i SM 4.0 :/ stąd moje porównanie "równoległe" :) peterr - Dzięki za odp. :) Jeszcze dwa pytania: 1) Czy opłaca się kupić kartę graficzną 1 GB ? (przykład) 2) Porównanie kart graficznych, która byście wybrali :) ? : - GeForce PCI-Express 8800GT 512MB HDTV&DVI ASUS - GeForce PCI-Express 8800GTS 512MB HDTV&DualDVI ASUS - GeForce PCI-Express 8800GT 1GB TV&DVI EVGA AKIMBO - ATI RADEON PCI-Express HD 4850 512MB HDTV&DualDVI Gigabyte Tak jak pisałem wcześniej, interesuję mnie karta, która będzie mi dość długo służyć, stąd też to pytanie o 1GB, a z drugiej strony to zastanawiam się czy jest sens, bo może niedługo wyjdą jakieś karty Shader Model 5.0 itd. i nie opłaca się teraz kupować karty 1GB ? :) Nadal jestem zielony :/ EDIT: Kilka miesięcy temu spalił mi się ten GeForce 7600GT, z tego też względu uważam, że karty NVIDII nie są wcale tak super doskonałe w stosunku do ATI.
Napisano 14 Sierpień 200816 l ciężko poiedzieć...trzeba się liczyć z tym że niedługo za tą cene kupi się 4870 itd itp. ... 8800 jest chyba bardzo prądożerny ,polecam poczytać recenzje np na benchmark.pl i wybrać coś co ma dobry stosunek cena/jakość.. pozdro
Napisano 14 Sierpień 200816 l po jakim czasie ci sie spalila ? jedna jaskolka wiosny nie czyni , karta jest tyl ze czasem cos sie spali np. , od tego wtedy jest gwarancja wolal bym 8800 gts 512 niz radka , moze i slabsza ale tak jak by bral , 1gb obecnie to moze w jakies grze z bardzo wysoka rozdzialka , z tych co wymieniles lepiej gts 512 niz krojone gt z 1gb ponawiam pytanie jaki masz zasilacz ? domyslalem sie ze jakas lipa , to mogl byc powod spalenia grafy nawet takiej jak 7600
Napisano 29 Sierpień 200816 l Tak, przede wszystkim zainwestuj w zasilacz zebys potem nie jeczal :) Corsair albo tagan troche ponad 300zl, i polecam z odpinanymi kabelkami bo jest ich duuuzo w takich zasilkach. Zadna grafa dluzej ci nie posluzy, jesli chodzi o rozwoj technologii to nasze portfele za nim nie nadazaja. Bierz radeona, mysle ze nie ma sie co zastanawiac.