Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Yo, czy ktoś mógłby dać jakieś porady jak prawidłowo skalibrować monitor i kolory? Jaka powinna być temperatura kolorów w monitorze i jakiej używacie (czy powinna być 6500K i jak to sie ma do sRGB).

Według testu na http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/about/about.htm u mnie prawidłowo skalibrowany monitor był przy programowej gamie powyżej 2.2 (!!) i jasności na monitorze na 100%, jak dla mnie to trochę dziwne, swoją drogą wszystko strasznie raziło oczy.

Pozdrawiam: Lucas

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

To, ze musiales az tak podwyzszyc parametry monitora - by w miare poprawnie wyswietlal referencyjny obraz testowy - to juz wina samego monitora. Przecietne monitory dostepne na rynku niestety zdecydowanie odbiegaja od tych profesjonalnych. Jedynym ze \"zwyklych\" monitorow, an ktorych pracowalem, ktory kalibrowal sie WZOROWO byla Nokia 447Xi z zawrotna cena jak na standardowy monitor...

Jesli juz ustawisz prawidlowo monitor, to powinienes utworzyc wlasny profil kolorow, dla tego monitora - odpowiednie oprogramowanie i kompletny opis byl w jednym z zeszlorocaznych Chip\'ow - http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_72735.html

Polecam takze program Adobe Gamma, w ktorym mozna adaptowac stworzony wczesniej profi, badz stworzyc na jego podstawie nowy...

Tak wiec wyzej juz nie podskoczysz, chyba ze zakupisz profesjonalny monitor z kalibratorem. Badz szczesliwy, ze w ogole udalo Ci sie w miare poprawnie ustawic monitor :)

Tyle ode mnie

Pozdrawiam

Marek