Skocz do zawartości

pytanie o selekcje,polyboosta i extrude

RENUAL

Rekomendowane odpowiedzi

nie siedzialem z rok przy 3d,powracam do tej zabawy i jak sie okazuje pozapominalem podstawy

A wiec,mam problemik:

1)chcialbym zaznaczac duza ilosc edge/poly/vertex jedynie przeciagajac myszka z kliknietym lewym przyciskiem bez uzycia guzika Ctrl na klawiaturze, jest taka opcja

2) shiftem sklonowalem do tego samego obiektu plan(mam w jednym obiekcie dwa, takie same plany), tera nie moge w polybooscie polaczyc edge'ow miedzy nimi,jest na to rada?

3) Mam plaski 'plan', jednopoligonowy, zamieniony na 'editable poly'. Chcialbym jego poly wyextrude'owac. Robie to za pomoca guziczka z 'Command Panel'. extruduje i tu o dziwo zamiast zrobienia sie szescscianu robi sie piecioscian(box,ktory mialem zamiar wybudowac z planu nie ma jednego poly).Kochani: na to tez jest rada?

Za pomoc wszelakiego rodzaju z gory dziekoweczka

caluski

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1- zmień tryb selekcji z rectangular selection region na paint selection region(ikonka obok select by name na głównym pasku narzędziowym)

2- do tego nie trzeba polyboosta wystarczy użyć weld albo targed weld w trybie selekcji vertex albo edge. Możesz też użyć funkcji bridge po zaznaczeniu obu edge'ów.

3-to jest zupełnie normalne, przejdź do edycji border i zaznacz dziurę w boxie a następnie użyj polecenia cap w editable poly.

PS co do drugiego pytania to w polybooscie jest funkcja createPoly, zaznaczasz dwie krawędzie i miedzy nimi tworzy ona połączenie polygonem praktycznie o samo co bridge tylko bez ustawień dodatkowych.

Edytowane przez Tomala