RENUAL Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 nie siedzialem z rok przy 3d,powracam do tej zabawy i jak sie okazuje pozapominalem podstawy A wiec,mam problemik: 1)chcialbym zaznaczac duza ilosc edge/poly/vertex jedynie przeciagajac myszka z kliknietym lewym przyciskiem bez uzycia guzika Ctrl na klawiaturze, jest taka opcja 2) shiftem sklonowalem do tego samego obiektu plan(mam w jednym obiekcie dwa, takie same plany), tera nie moge w polybooscie polaczyc edge'ow miedzy nimi,jest na to rada? 3) Mam plaski 'plan', jednopoligonowy, zamieniony na 'editable poly'. Chcialbym jego poly wyextrude'owac. Robie to za pomoca guziczka z 'Command Panel'. extruduje i tu o dziwo zamiast zrobienia sie szescscianu robi sie piecioscian(box,ktory mialem zamiar wybudowac z planu nie ma jednego poly).Kochani: na to tez jest rada? Za pomoc wszelakiego rodzaju z gory dziekoweczka caluski
Tomala Posted August 16, 2008 Posted August 16, 2008 (edited) 1- zmień tryb selekcji z rectangular selection region na paint selection region(ikonka obok select by name na głównym pasku narzędziowym) 2- do tego nie trzeba polyboosta wystarczy użyć weld albo targed weld w trybie selekcji vertex albo edge. Możesz też użyć funkcji bridge po zaznaczeniu obu edge'ów. 3-to jest zupełnie normalne, przejdź do edycji border i zaznacz dziurę w boxie a następnie użyj polecenia cap w editable poly. PS co do drugiego pytania to w polybooscie jest funkcja createPoly, zaznaczasz dwie krawędzie i miedzy nimi tworzy ona połączenie polygonem praktycznie o samo co bridge tylko bez ustawień dodatkowych. Edited August 16, 2008 by Tomala
RENUAL Posted August 17, 2008 Author Posted August 17, 2008 wielkie dzieki,tzn w pyt drugim mi zalezalo tylko na opcji w polyboost'cie.Zreszta znam opcje create poly,ale nie chcialo mi jakos polaczyc elementow,ale juz problem mam z glowy. Dzieki
Recommended Posts