Napisano 21 Sierpień 200816 l Czy jest jakis szybki patent na zrobienie tekstury bumpa do podlogi drewnianej, na diffuse mam normalne panele a na bump chce tylko czarno biala kratke lezaca tam gdzie panele sie dziela. Zadne zabiegi w photoshopie nie przynosza takiego efektu jak bym chcial, jedynie przychodzi mi na mysl reczne rysowanie podzialow ale mam spora teksturke.
Napisano 21 Sierpień 200816 l Line tool w shopie, albo pendzelek i trzymanie shift i w 5 min zrobione.
Napisano 21 Sierpień 200816 l Jest taki program nazywa się... crazy bump wygoogluj sobie bardzo dobry programik, darmowy ciągle rozwijany, tworzy bumpy, displace itp wszystko można zapisać w dowolnym formacie.
Napisano 21 Sierpień 200816 l A wlasnie cos mi z tym crazy bumpem nie pasuje - niby do tworzenia bumpow a nigdzie bumpa to nie robi tylko normalke, specular (chyba, ze wlasnie ja jako bumpa mozna wykorzystac)i displace i occulsion... Dlatego chyba mineli sie z dobraniem nazwy dla tego programu. Albo ja nie kminie gdzie to bumpa robi :)
Napisano 22 Sierpień 200816 l u no tak teraz sprawdziłem i niestety płatny jest :/ Jeśli chodzi o bumpa to ja brałem displace zapisywałem jako jpg w razie potrzeby troche poprawiłem w ps i całkiem nieźle to się sprawdzało :) No ale teraz jak już płatny jest to troche klapa.
Napisano 23 Sierpień 200816 l Autor wlasnie mam duza teksture z duza iloscia drobnych paneli ulozonych dosc nieregularnie, wiec wszelkie kopiowanie fragmentow itd odpada, trzeba by po prostu rysowac a tego chcialem uniknac próbowałeś z fft? ? (free form tool?)