Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam 3 jak dla mnie bardzo ważne pytania dot. diplace w zbrushu. Strasznie proszę o pomoc, gdyz nie mogę nigdzie znaleźć na to odpowiedzi :) Dziękuję serdecznei :)

1.zrobiłem testowy model w zbrushu - poly-sphere - nadałem do maksa, wypaliłem displaca z ustawieniamiałem do maksa, wypaliłem displaca z ustawieniami DE-LBEK-EAEAEA-R32 (jak w tym tutorialu: http://www.zbrush.info/docs/index.php/ZBrush_to_3ds_Max) i dalej jak w nim - w maxie impoirtuje - mateiral standart - podpinam mape diplace, rgb offsert na -0,5 ...

renderuje i powstają jakieś dziwne miejsca na renderze ... (jak w załączniku) jak to poprawic? Bardzo proszę o pomoc :)

.............zbrush.................3ds max (mental ray)

pytanie1lk5.th.pngpytanie2vj2.th.jpg

2.Dodatkowo zastanaiwam się nad pewną sprawą - mam zrobiony w zb. model kobiety, tlyko że nie jest nałożony na niego żaden uv - po prostu podstawowy model w 3dsmaxie, potem wyeksportowany i wymodelowany w zb. Niestety testy na moim komputerze zabierają strasznie dużo czasu dlatego pytam tuaj - czy w takim razie też da się wypalić mape displacement, czy trzeba jakoś ustawić uv (a jak trzeba to da się jaoś to zoribć w zbrushu?)

3. Czy można gdzieś w internecie znaleźć dokładny opis i tłumaczenie funkcji multi displacement oraz wypalania map displace , bo jedyny najdokładnejszy tutorial jai znalazłem to ten: http://www.zbrush.info/docs/index.php/ZBrush_to_3ds_Max a i tak jest ogólny a nie szczegółoy.

Dziękuję bardzo i czekam na odpowiedź :)

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

co do 1 to jest taka opcja w ZMapperze w Zbrushu w zakładce normal map->misc-> i suwaczek raycasting max distance. Poprostu chyba odległość między mapą a modelem jest za mała. Może to cię naprowadzi , takie coś mi świta.

Posted
Poprostu chyba odległość między mapą a modelem jest za mała.

To jest długość promieni skanujących i nie powinna być mniejsza niż największa odległość między siatką low i high poly.

Może to wina mapowania albo właśnie ustawień zmappera. Pozdro.