Napisano 3 Wrzesień 200816 l powiedzmy, że stworzyłem dwa boxy: jeden mniejszy od drugiego. Mniejszy wtapiam w większy do połowy. Co mam zrobic, żeby ten mniejszy box został usuniety i jednocześnie na większym boxie zostawił to wycięte pole, które zajmował mniejszy box. To podałem tylko dla przykładu bo mam problem z wtopieniem stożka w boxa. Stożek ma chyba 30 segmentów i raczej zrobienie tego poprzez wymodelowanie vertexów zajęloby duzo czasu. Słyszałem o booleanie tylkonie moge go znalesc. Znalazłem go w customize user interface ale tam go raczej uzyc nie moge :P ? Edytowane 3 Wrzesień 200816 l przez Mikołaj
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Do tego służy operacja boolean. Gdzie ona się znajduje, zależy od oprogramowania. Wpisując w wyszukiwarce dokumentacji oprogramowania słowo "boolean" z pewnością znajdziesz. Należy jednak się tym umiejętnie obchodzić, gdyż czasem mogą powstać dziwne i niezamierzone efekty.
Napisano 3 Wrzesień 200816 l max - create-geometry-compound objects- boolean Swoją drogą staraj sie go unikać. I dobrze dopasuj siatkę zanim coś wytniesz. No chyba że ma to być tylko jedno wycięcie i ma powstać gotowy objekt. A to o czym mówisz można rozwiązać np. wextrudować kwadrat w boxa na poziomie poly ,zaznaczyć dwa edgesy i 2,3razy chamfer potem dać modyfikator smooth-bardzo szybko idzie, a i siatka ładnie pod dalszy modeling leży :)
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Autor dobra, klikałem, klikałem szukałem i żadnych efektów. Kto mi może powiedzieć jak tego użyć?
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Autor nie wiem może ja myślę o czymś innym ale niemam pojęcia jak dokumentacja ma mipomóc. Jak właczyłem booleana to jak zwykle mam jakies tam opcje poniżej ale one za dużo mi nie mówią. Klikłem to, co uważałem za stosowne ale z obiektami nic się nie zminiło.
Napisano 4 Wrzesień 200816 l tworzysz przykladowo box, pozniej jakis cylinder czy cos na ksztalt tego co chcesz zeby w tym boxie sie 'wykulo'. Cylinder musi byc jakby wsuniety juz w ten box. Pozniej klikasz w box lub inna bryle w ktorej chcesz zrobic jakas dziure, i create>compound>boolean, 'pick' wybierasz cylinder... i jest
Napisano 4 Wrzesień 200816 l nie wiem może ja myślę o czymś innym ale niemam pojęcia jak dokumentacja ma mipomóc. Jak właczyłem booleana to jak zwykle mam jakies tam opcje poniżej ale one za dużo mi nie mówią. Klikłem to, co uważałem za stosowne ale z obiektami nic się nie zminiło. i od tego wlasnie jest dokumentacja. Przeczytaj tam czy to co uwazasz za stosowne, to to co nalezy zrobic, czy moze cos zupelnie innego :)
Napisano 18 Wrzesień 200816 l Autor nie chcę już robic nowego tematu dlatego napisze to jeszcze w tym. Otóż chcę zaokrąglic rogi prostokąta tak, żeby się robiły cwiartki koła: ______ ||||||||| |/////// |_..-' Wiem, że kiedyś to robiłem chwytając jakimś narzędziem za vertexy ale nie mogę sobię przypomniec. Pamiętam też, że można robic takie cwiartki poprostu je rysując ale mam już gotowego prostokąta do edytowania.
Napisano 19 Wrzesień 200816 l Autor dobra a teraz pytanie do odpowiedzi. Z tego powodu, iż od niedawna pracuje na 3dmaxie i moja znajomosc tego programu jest mała mam oto takie zapytania: Gdzie moge znaleśc corner radius lub jak tego dokonac oraz jak przeksztalcic w editable spline skoro w rowiniętym pasku nie mam możliwości edytowania spline tylko mesh, poly i patch???
Napisano 19 Wrzesień 200816 l Otóż chcę zaokrąglic rogi prostokąta tak, żeby się robiły cwiartki koła: czy jesteś pewien, że chodzi ci o prostokąt? Jeżeli jesteś w 100% pewien, że tak to po wstawieniu prostokąta w Parameters masz Corner Radius. Na prostokacie klikasz rmb i z listy wybierasz convert/editable spline.
Napisano 19 Wrzesień 200816 l mikołaj kup coś z tego a napewno zaprocentuje http://helion.pl/ksiazki/cwmax9.htm nie duzy wydatek a znacznie pomaga. pozniej poszukaj jakis video tutoriali w internecie obiecuje ze bedzie łątwiej.
Napisano 20 Wrzesień 200816 l Autor dzięki, zapewne kupię tą książkę. A tak przy okazji mam takie jeszcze jedno pytanie: Jak mogę wygładzic róg boxa na całej jego wysokości, tak żeby oczywiście wyglądał on jak ta ciartka koła? Albo na plane? Edytowane 23 Wrzesień 200816 l przez Mikołaj