Napisano 9 Wrzesień 200816 l hej.. potrzebuje pilnie pomocy ,naprowadzenia przynajmniej an trop jak wykombinowac material papier na ktory jak pada cien to go od spodu widac , ten cien znaczy i zeby widac bylo przez ten papier ze jest cos za nim w odleglosci max pol metra, ale widac tak ledwo ledwo , jakby ciemna plama, ale widac :).. podejzewam ze sss uzyc..ale bawie sie tym sss od 2 dni i nic mi kompletnie sensownego wyjsc nie chce, do tego oczywiscie to sie powinno szybko liczyc :) a mze pytanie powinno brzmiec, ..jak wymodelowac tą kartke papieru? pozdr fotoas Edytowane 9 Wrzesień 200816 l przez fotoas
Napisano 9 Wrzesień 200816 l Czeka cię masa testów i czytania maxwell_render_1.7_manual.pdf jeśli nie znajdziesz gdzieś gotowego rozwiązania ;) Jeśli SSS to wiadomo, że taka kartka papieru musi mieć jakąś grubość, bo jak będzie zwykły plane to np. zawsze czarna będzie. 1- plane bez grubości 2-typowy stary materiał z galerii mxm (niby papier), nie działa już jak powinien, bo od 1.7 jest inne SSS 3-jakieś tam moje SSS (0.01cm grubości) Edytowane 9 Wrzesień 200816 l przez satrab
Napisano 10 Wrzesień 200816 l Autor taa.. wlalsnie pobawilem sie sss w 1.7. bardzo ladnie to dziala. sensownie.. ale teraz pojawilo sie dodatkowe zadanie do wykonania.. Idac od gory, slonce napotyka na czerwone szklo( barwione mocno) to szklo rzuca czerwony cien w odleglosci 1,5metra na wlasnei taki papier i teraz pytanie jak takei szklo i papier powinien wygladac, i czy od spodu bedzie widac czerwony cien( plame) czy moze ten cien bedzie widziany na czerwono od srodka tylko i wylacznie, a od zewnatrz bedzie czarna( szaroą) plama... mi jakos czarwony cien widziany od spodu nie wychodzi.. ratunku :)