syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Panowie czy jest jakis sposób na nałożenie tekstury sklejki na bok krzesła które nie jest wiadomo idealnie proste? Jak to wygiąć i dopasować po łuku takie zdięcie sklejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 IMO najprostszym sposobem byloby skorzystanie z modyfikatora UVW Mapping, i tam zmapowac to mapowaniem po face'ach :) Yo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Jakoś nie wychodzi, wogóle tego zmapować nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Scottero mógłbyś mi wyjaśnić jak mógłbym to zmapować Wygiąć teksture) za pomocą tego modyfikatora? A miałeś na myśli Map czy Mapping? Pododaniu uvw mapping nic sie nie dzieje i nie ma żadnych opcji tego modyfikatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Chyba tylko unwrap... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ex3 Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 użyj unwrapUVW, Włączasz Edit, zaznaczasz polygony na jednej ściance i dajesz Quick planar map. I tak z każdą ścianką potem zaznaczasz wszystko i dajesz relax i ustawiasz by face angles i jakiś spore parametry (ja często robię 1000 i 1). Ładnie to układasz obok siebie i masz gotowe UV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 (edytowane) No tez się tym bawię ale jakoś nie mogę wygiąć tej tekstury. Jak ja mam ją wygiąć skoro jest prosta? Jak mam nałożyć prostą teksturę na tak wygięty bok oparcia krzesłą? Edit:Ex3 przy wysokich wartościach rzędu nawet kilku tysięcy face angels nie prostuje mi siatki tak jak bym sobie tego życzył, w zasadzie wogóle to nie działa na siatce. Co muszę zrobić, żeby siatka wygięła się w drugą stronę tak jak jest to pokazane na rysunku? Edytowane 9 Wrzesień 2008 przez syriusz 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_c Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 A jak robiłeś ten bok krzesła? Bo IMHO najprościej byłoby zrobić boxa, zmapować i potem dopiero wygiąć go jakimś FDD w ten kształt, o który ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 No super dokładna metoda to nie jest,nie mam wyjścia nie zrobie tego unwrapem, trzeba bedzie po 2 razy zrenderowac bo trzeba b edzie nałożyć jeden render na drugi i w ps wyciąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 To da sie zrobic za pomoca Unwrapa, troche recznego przestawiania i po bolu. Jak chcesz sobie ulatwic zycie, to sciagnij Unwrap Tools, tam jest automatyczne wyrownywanie koordynatow itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 (edytowane) No dzięki, spróbuje sie tym pobawić, jutro napiszę jak mi wyszło.:) A ten plugin pójdzie pod viste 64 bit? Edytowane 9 Wrzesień 2008 przez syriusz 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi