Napisano 13 Wrzesień 200816 l Witam, Mam pewien problem związany z powrotem do nakładania na obiekt koloru z podstawowej palety koloru. Np. mam utworzoną spherę i dopuki nie nałożę na nią jakiegoś materiału mogę zmieniać kolory na tej spherze dowoli jaki mi pasuje: niebieski, pomarańczowy, zielony itp Gdy nałoże na tą spherę jakąś teksturę lub materiał nie mogę powrócić do tych kolorów z palety kolorów. Np. nie podoba mi się tekstura i chcę ją usunąć ze sphery i nałożyć jakiś kolor z podstawowej palety kolorów i się nie da. Jak temu zaradzić.
Napisano 13 Wrzesień 200816 l Nie odpowiem na pytanie, ale napiszę tak - jeśli przygowujesz scenę do redneringu, każdemu obiektowi nadaj jakiś materiał. Nie zostawiaj tych kolorów. Weź wolną kulkę, zmień jej kolor na taki, jaki chcesz i to przypisz do obiektu.
Napisano 13 Wrzesień 200816 l piotrek ja wiem, że tak można zrobić, ale to jest dla kolegi, prosił mnie. On się "bawi" w 3d max-ie. Chciał właśnie wiedzieć jak to zrobić co napisałem.
Napisano 13 Wrzesień 200816 l nie wiem w jakim maxie pracujesz ,ale kiedyś tego nie bylo... tzn usuwania materiału, ale ktoś mądry napisał skrypt.. MaterialKiller czy jakoś tak... obiekt traci nadane tekstury, tzn Materiał i mozna Kolorki zmieniać na nowo..:) powodzenia. pozdrawiam.