atheg Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 (edytowane) Finished: Zaczynam wątek. Zobaczymy jak będzie z postępami, ale za bardzo lubię Hellboya zeby nie wystawic do konkursu pracy :) Gdyby Leander nie dał wyboru to Batman tez bylby super ale... no właśnie... Mignola już od czasów Fafhrd'a i Gray Maouser'a był dla mnie mistrzem kompozycji, rysunku i koloru więc wybór mógł być tylko jeden. Na razie szkice kompozycji: szkic nieco dokladniejszy jednego z ukladów (jak zaczałęm rysować przyszedł mi pomysł żeby przedstawić HB z jednej strony zamyślonego i refleksyjnego a jego buntowniczą wobec stanu rzeczy naturę za pomocą pewnego gestu.. tylko nie wiedziałem jescze czemu ma być ów gest pokazany stąd abstrakcyjny kształt): i jeszce szkicyk do pomysłu (to co będzie wisiało nad HB to on sam/jego "prawdziwa natura" pod postaci głowy/portretu z kompletem atrybutów - rogi/korona - i otoczonej płomieniami) i jeszcze taki megaspeed zrobilem zeby moc jakas miniaturkę wrzucić do wątku :) Edytowane 31 Październik 2008 przez atheg
dyb3k Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Swietne szkice, trudno zdecydowac sie ktory najlepszy;) To malowane to tak sobie...
atheg Napisano 8 Październik 2008 Autor Napisano 8 Październik 2008 Malowanie na szybko... chcialbym zeby kiedys moje malowanie nawet w b szybkim tempie mialo fajna jakosc brakuje mi latwosci wciaz w poslugiwaniu sie tabletem no i warsztatowe braki wychodza co i rusz... Fajnie, ze ci sie szkice podobaja. Mam nadzieje ze tym razem waz z rozwojem pracy nie ucieknie mi klimat szkicu wlasnie.
leander Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Super workflow sie zapowiada. Te szkice fajowe i, co wazne, widac ich duza role w rozwoju pomyslu. Generalnie teraz pomyslalem, ze tego typu szkice kompozycji sa kluczem do trafnego oddania tematu. Jak ktorys dziala, to polowa sukcesu juz. Potem kwestia, zeby tego nie zepsuc w duzej wersji.
atheg Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 Leander - dzieki. Pochwaly od Ciebie duza rzecz. No i masz absolutna racje, ze ciezka praca jest nie zepsuc sobie efektu z fajnego szkicu. Szkic ma w sobie cos tak mile niedopowiedzianego, ze podnosi to jego atrakcyjnosc i poprawia odbior. Gotowa praca czesto traci to co w szkicu bylo intrygujace. Postaram sie nie zepsuc. Jak wyjdzie? Czas pokaze. Na razie dwa nowe szkice: i dokladniejszy HB:
rosikowski Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Dobre !!.. mocno ci skill rośnie... popraw jeszcze dłoń z faketem
Zuczus Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 no no, szkic naprawdę zacny, tylko ta ręka co Rosikowski wspomniał, do poprawy :) I te spiłowane rogi na ostatnim szkicu za długie, lepsze na tym wyżej
atheg Napisano 11 Październik 2008 Autor Napisano 11 Październik 2008 Dziękuję chłopaki. Ręka do zdecydowanej poprawy. Co do rogów to mi się jakoś spodobał pomysł żeby byly troszkę dłuższe, ale zastanowię się, może masz rację Zuczus.
atheg Napisano 13 Październik 2008 Autor Napisano 13 Październik 2008 Uznałem, że skoro już pojawiły się problemy natury anatomicznej to warto zrobić sobie z tego małą wprawkę. W ramach poprawiania ręki takie sobie szkicowe studium:
rosikowski Napisano 13 Październik 2008 Napisano 13 Październik 2008 naprawdę nie złe, teraz tylko to przenieść na postać i będzie gites Co do rogów to mi się jakoś spodobał pomysł żeby były troszkę dłuższe tak mi przyszedł do głowy niezły pomysł...(jak chcesz to wykorzystaj) otóż zostaw mu jeden róg dłuższy a drugi skróć i włóż mu w rękę (albo połóż na ziemi) szlifiarke no i ten dłuższy zrób rozżarzony (jak byś chciał mu włożyć to w łape to wydaje mi się że byś musiał ją trochę zmniejszyć...)
atheg Napisano 23 Październik 2008 Autor Napisano 23 Październik 2008 long time not seen... niesamowite jak czasem moze zycie zaprzatnac czlowiekowi... hm... zycie. no ale po nieobecnosci na forum przez jakis czas wrzucam takiego WIP'a zeby nie bylo ze nie skoncze :)
rosikowski Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 wiesz chyba ta łapa jednak za duża
atheg Napisano 27 Październik 2008 Autor Napisano 27 Październik 2008 Na pewno za duża, ale celowo. Naprawdę lubię przerysowania i przesadę w ilustracjach. Gdzie indziej sobie na to pozwolić jeśli nie przy komiksowych postaciach? Cd dalszy. Zacyznam mieć obawy czy mi się uda finisz. Dużo roboty, a czasu mało. Zobaczymy. Na razie postuje postępy.
dyb3k Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 wydaje mi sie ze pracka w olowku wyglada lepiej...
rosikowski Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 Też odnoszę takie wrażenie, szczególnie jeśli chodzi o łapę... wiadomo w szkicu nie czuć tak bryły i dopiero teraz widać przesadną przesadność łapki
panmalec Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 heh, no jesli chodzi o oddanei charakteru hellboya to udało sie:D pzdr.
atheg Napisano 29 Październik 2008 Autor Napisano 29 Październik 2008 Szkic zawsze ma w sobie cos takiego nieuchwytnie lepszego od ukonczonego obrazka. Przynajmniej w moim wypadku. No ale po to sie czlowiek uczy zeby mu kiedys zaczelo wychodzic tak jak chce :) Dziekuje chlopaki za komentarze.
atheg Napisano 29 Październik 2008 Autor Napisano 29 Październik 2008 Dobrze czy zle skonczyc sie musi. Tak to wyglada blisko konca. Dajcie znac czy wam sie podoba czy rzepowate jest. Ja sie przesiadam do pracy na jakis czas a jako ze termin przeciagniety do jutra to moze zdaze cos poprawic jescze :) Pzdrw.
leander Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 Spoko klimacik sie robi. Moglbys jeszcze mocniej detal pociagnac w wybranym miejscu. Chyba najlepiej na twarzy.
atheg Napisano 30 Październik 2008 Autor Napisano 30 Październik 2008 Leander oczywiście masz rację z pójściem w detal, ale nie ma szans. Jest godzina 23:08 a ja wciąż siedzę w pracy. Tak więc wrzucam ostatnią poprawkę (zmieniłem nieco colour scheme tła) i niech się dzieje wola nieba :) Dziękuję wszystkim za posty i zainteresowanie.
Rekomendowane odpowiedzi