Napisano 16 Październik 200816 l Witam! Pracuje przy wizualizacjach i ostatnio poproszono mnie o zrobienie renderu 0 wielkości 900/400cm rozdzielczosc to ok 26126x11339... max od razu wywalił mi blad o treści :error creating bitmap Moj komp to 4-rdzeniowy intel i 4 ram Moje pytanie to, co jest wymagane do robienia tego formatu renderow?
Napisano 16 Październik 200816 l 9x4 m to prawie jak format billboardu (standard 12x4). Po co komuś taka rozdzielczość, nikt przeciez nie będzie oglądał z 1 metra? Proponuję wyrenderować w max rozdziałce jakiej możesz (max przyjmie) i powiększyć w ps. Być może na render farmie coś takiego przejdzie.
Napisano 16 Październik 200816 l Autor Adam pomysł z ps juz mi przemknal przez głowe i tak pewnie zrobie ale generalnie chodziło mi o przyczyny natury technicznej czyli czy to ram czy procek odpowiedzialny jest za takie operacje. Jest to billboard tak jak pisales z tym ze akurat ten render ma miec wymiary 4/9 tak czy inaczej dzieki:) z innej beczki: "temat poruszany wiele razy i odpowiedzi na pytania były, nie będę się powtarzał " To po co sie udzielasz? nie gwiazdorz!!
Napisano 16 Październik 200816 l Ustawiasz rozdzielczość 1280x960 - max to łyknie bez żadnego "ale", w ustawieniach Vray'a zaznaczasz "frame buffer" i tam dopiero sobie ustalasz większą rozdzielczość.
Napisano 16 Październik 200816 l Nie wiem czy problem nie tkwi w rozdzialce bitmap. Hynol kiedyś o tym pisał. Bo co z tego, że ustawisz wysoką rozdzielczość w vray dla renderu jak tex mapowanych obiektów będą miały rozdziałkę 1024x1024???
Napisano 16 Październik 200816 l Renderenuj z Frame bufferem. kiedys renderenowalem obrazek o wielkosciach metrowych(billboard) gdzie max rodz. textur byla mniej wiecej 800x600 i Frame buffer sobie poradzil na pc z 1gb ramu, 1rdzeniowym procku.
Napisano 16 Październik 200816 l wiekszosc profesjonalnych studio uzywaja renderfarmowych wypocin w 6500px - gwarantuje glowa, ze nie potrzebujesz wiecej. Wszystko wyglada ok, a odleglosc z jakiej to jest zwykle ogladane nie pozwoli Ci dostrzec nic wiecej niz 6500px. Jesli jednak oni sie upieraja, ze to ejst wymagane, to renderuj do 6500, a potem powiekszaj. Na billboard nie potrzeba 300dpi, tak idzie do prasy.
Napisano 16 Październik 200816 l Może to nie ma być billboard a fototapeta do salonu szefa ;) Zlecenie jest jasne 26126x11339.
Napisano 22 Październik 200816 l kiedys renderowalem taka kobyle...i ustawialem regionami paski na 4 kompach i wyszlo:) potem w ps zmontowac i gotowe:)!!
Napisano 25 Październik 200816 l Autor dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Juz sobie poradzilem ,a dokladnie firma dajac zarobic innej:) pozdrawiam