Napisano 18 Październik 200816 l chciał bym przesiąść się z Vray na Mentala. Generalne ustawienia renderera już jako tako zrozumiałem, ze światłami też nie mam problemu. Najwięcej trudności sprawiają mi materiały. 1- Z jakiego materiału najlepiej korzystać? 2- W jaki sposób uzyskać efekt rozmyć w odbiciach i przezroczystości? (w vrayu odpowiedzialny za to jest parametr glossiness) Może zna ktoś z Was jakiś tutorial lub manual do Mentlowskich materiałów?
Napisano 18 Październik 200816 l 1. Architectural imo najwygodniejszy (inaczej zwany mia_material) - taki all in one, tak jak vray mtl 2. Przecież mentalu masz dokładnie to samo (ew. przy refraction może być frost) ...:::EDIT:::... Materiały najtrudniejsze ? Imo jak światła i ustawienia rendera załapałeś, to materiały to jest małe miki, praktycznie nie odczuwam w tej kwestii różnic - czy to używam mentala, czy vraya (arch vs vray mtl) Edytowane 18 Październik 200816 l przez streaker
Napisano 18 Październik 200816 l Autor Super! Wielkie dzięki. Co prawda używam 3ds max'a ale w mentalu jest wszystko bardzo podobnie poukładane. Fajny ten arch & design mtl. To jeszcze jedno pytanie: Jakiego typu cieni najlepiej używać? Zwykły ray traced shadow? rep dla Ciebie
Napisano 18 Październik 200816 l Z mentalem masz kompatybilne ray traced i shadow mapy (jak włączysz transparent shadow to masz adv. shadow map). Osobiście po shadow mape sięgnąłem 2 lub 3 razy. Czemu ? Bo ostre cienie raytracem liczą się praktycznie tyle samo co shadow mapy, a nie trzeba się bawić w ostawienia rozdzielczości, przesunięcia cienia, szatkowanie cienia przy dużych kątach, testowanie tego itd. Wiem, że raytrace będzie działał. Dla rozmytych cieni jest wyraźnie szybszy, ale niedokładny i niepoprawny. Ogólnie rzecz biorąc komputery mają już taką moc, że o shadow mapach można zapomnieć (z wyjątkiem specyficznych zastosowań jak np. cienie obiektu w ruchu z liczonym motion blurem przez rasterizera)
Napisano 18 Październik 200816 l Ogólnie rzecz biorąc komputery mają już taką moc, że o shadow mapach można zapomnieć (z wyjątkiem specyficznych zastosowań jak np. cienie obiektu w ruchu z liczonym motion blurem przez rasterizera) ... tudzież wolumetryki, włosów i innych ciężkich obiektów (proceduralnych), powierzchni półprzeźroczystych z displacementem i innymi cudami, które zwalniają raytracing (szczególnie ten "wysokosamplowany" jak w miękkich cieniach) ;)