szabat94 Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 (edytowane) Witam chciałbym miec tło na stronie w formie obrazka a nie koloru jak to zrobić?? Edytowane 18 Październik 2008 przez szabat94 wwww
polon Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 (edytowane) powinienes łyknąć troche teorii zanim zaczniesz robić cześć praktyczną, to nie pierwszy twoj wątek gdzie zadajesz pytania kalibru "jaka litera jest po A", niemniej jednak, postaram sie poradzić tyle o ile - machnij sobie kurs http://www.kurshtml.boo.pl/ , zdobedziesz podstawy. co do twojego problemu to zrób tak jesli masz css (kaskadowe arkusze stylów - słuzą do definiowania właściwosci /wyglądu elementow strony - tak w skrócie), to przeklej ten kod body { margin: 0; padding: 0; font-family: 'Lucida Grande', Tahoma, sans-serif; font-size: 12px; line-height: 18px; background-color: #16283d; color: #fff; background-image: url(tło_na_stronie.gif); } to przykładowe body z jednego z moich plików, ostatnia linijka to wlaśnie definiująca obrazek tła. Jeśli nie masz jeszcze użytych css to zrób tak (masz 2 mozliwości): a) za znacznikiem "meta" wklej kod i utwórz plik styl.css w katalogu razem z plikami html. Plik taki zrobisz stwarzając zwykły styl.txt i zmieniając jego nazwe na styl.css , w jego wnętrzu napisz ten kod z body ktory napisalem wczesniej. b) za znacznikiem meta daj taki kod to chyba tyle, chciałem cię tak skomplikowanym wyjasnieniem troche zainteresować tematem, mam nadzieje ze skorzystasz możesz tez uzyc rozwiązania takiego [/color] ale polecam zainteresowac sie podanymi wcześniej rozwiązaniami Edytowane 18 Październik 2008 przez polon
szabat94 Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 Dzięki racja zadaje głupie pytania ale jestem poczatkujacy w tych sprawach a mam zrobic na informayke strone flash do konca roku i dlatego sie pytam. jestem w flashu z 1.5 miesiaca ale na poczatku byly animacje a potem poszczegolne elementy strony.
thorgal Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 hmmm... kolega pyta o flash a ty mu odpowiadasz w html... ale widze ze pomoglo, bo szanowny Pan szabat dalej nie pytal :D
polon Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 hmmm... kolega pyta o flash a ty mu odpowiadasz w html... ale widze ze pomoglo, bo szanowny Pan szabat dalej nie pytal :D gdyby to bylo we flashu to by wiedzial jak skoro całą strone we fla robil
Krystian Szabat Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Polon czy moglbys napisac przykadowy plik html i ten styl.css z tym tlem bo jak robie tk jak piszesz to nic sie nie dzieje zadnego tla niema
trinkers Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 (edytowane) a czy pliki z tlem nazywaja sie tak jak w przykladzie? mam nadzieje, ze wiesz, ze powinienes podstawic swoja nazwe pliku w miejsce tło_na_stronie.gif lub tło_strony.jpg jesli tak masz to sprawdz czy podales poprawna sciezke do pliku. [edit] tu masz przyklad. troche duzy dalem ten obrazek na tlo ale pierwszy lepszy polecial. http://www.speedyshare.com/538791234.html Edytowane 26 Październik 2008 przez trinkers
Krystian Szabat Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 Dzieki juz wiem co robilem zle niezmienilem w notatniku na wszystkie pliki przy zapisywaniu i dlatego nie otrzymalem pliku css przy dopisaniu tego tylko zwykle txt
Rekomendowane odpowiedzi