kannu Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 serwus :) mam problem z karta graficzna. Karta chyba fajna , ale glosna. (dwuprocesorowy asus radeon 4870x2 , 2 GB ramu DDR5) I nie jest to poprostu szum wentylatorow - ja lubie szum , i spie przy wlaczonym sprzecie zawsze. Tutaj sa jakby najwyzsze obroty, bardzo glosne (schychac ten sprzet stojac na ogrodzie, a okna sa pozamykane). Wydaje mi sie , ze takie pelne obroty powiny sie wlaczac przy jakichs ekstremalnych obciazeniach w grach. Na czujniki temperatury karty graf, jest ok, 54-54 stopnie C ( wiec chyba dobrze). Ktos wie , co z tym zrobic ? Sciagnalem jakies nowe sterowniki , i nic sie nie zmienilo. Czy ktos zna jakies dema tehnologiczne, zeby zobaczyc mozliwosci tej karty ? Karta ma oromny apetyt na energie. Zjada prawie 300 wat, a zasilacz jest do niej podlaczony czterema wiazkami kabli. Zalecany zasilacz to conajmniej 600 watt. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Guest User190 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Nie wiem jak X2, ale zwykły Radek 4870 z 1GB śmiga cichutko. Może nie odkleiłeś jakiejś naklejki z wiatraczka, albo coś Ci tam wpadło? Jakiej firmy to karta?
kannu Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 serwus :) M@Ti - to karta asusa - wiec powinno byc chyba spoko. Ta karta to najglosnijesze urzadzenie komputerowe, jakie kiedykolwiek slyszalem.Ona wydmuchuje bardzo duzo powietrza, mocnynm strumieniem - czyli jakby sie wlaczyl jakis tryb ekstremalnego chlodzenia. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Guest User190 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Na płytce do karty nie było żadnego oprogramowania do OC, itp? W tym pewnie będzie można zmienić prędkość wiatraka i sprawdzisz sam. Nie powinna być taka głośna. Sprawdź też jeszcze raz czy wszystkie wtyczki dobrze są podłączone i czy karta dobrze siedzi w slocie. Jedyne, co mi przychodzi na myśl to to, ze dostałeś jakiś wadliwy model.
kannu Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 serwus :) posprawdzam, dzieki :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
wookie Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 dopiero co zainstalowales ? nowka czy uzywana ? albo sie przegrzewa albo nie podpiales wszystkich wtyczek od zasilania
kannu Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 serwus :) wookie - karta jest nowka . kable sa podpiete wszystkie (aczkolwiek moze nieprawidlowo). jak ktorys z czterech byl niepodpiety, to komp nie startowal i mialem komunikat czerwony , ze trzeba podpiac prawidlowo. Karta sie nie przegrzewa. Co smieszniejsze - jAK odlaczam kabel monitorowy, to na sekunde ona sie uspokaja, i zwalnai do zwyklych obrotow. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Guest User190 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 300W mocy w sumie musi wydzielić trochę ciepła - to dobry grzejniczek, więc może stąd taka praca? Sam nie wiem - najlepiej by było, żebyś znalazł osobę z taką samą kartą.
streaker Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Zainstaluj najnowsze stery 8.10 i zobacz jakie ci pokazuje gpu load, obroty wiatraka i temperature 1
wookie Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 sciagnij rivatuner , sprawdz jakie sa obroty , moze faktycznie cos stary nie teges , jesli daje jak suszarka to chodzi na 100% albo blisko tego a to zbedne raczej 1
kannu Posted October 20, 2008 Author Posted October 20, 2008 serwus :) juz to rozwiazalem - okazalo sie, ze domyslnie bylo wlaczone na 100 % mocy wentylatora. Dalem recznie na 38 i jest w miare normalnie. oczywiscie to powinno byc automatycznie regulowane, ale i tak jestem zadowolony :D Dzieki za pomoc, leca repy. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Recommended Posts