Skocz do zawartości

Klonowanie po linii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam obiekt, powiedzmy boxa. I chce go powielic, ale po linii. Tak by oprocz tego ze zrobi mi sie giętki rządzik boksów, to jeszcze żeby te boxy też ulegał deformacji i wyginały się po drodze tej linii. Jak to zrobić w MAX 9?

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Mozna zobic w taki sposób:

Zaznaczasz Boxa. Nastepnie teraz w menu: Animation--> Constraints --> Path Constraints po czym klikasz na kształt zrobiony z Shape-a. W tym momencie przesuwając boxa bedzie on zawsze poruszał się po tym kształcie to samo sie tyczy klonowania Boxa przesuwjac go z shiftem. Nistety nie wiem jak zrobic aby kształt samego Boxa sie zmieniał wzgledem Shape-a :(

Napisano
Mozna zobic w taki sposób:

Zaznaczasz Boxa. Nastepnie teraz w menu: Animation--> Constraints --> Path Constraints po czym klikasz na kształt zrobiony z Shape-a. W tym momencie przesuwając boxa bedzie on zawsze poruszał się po tym kształcie to samo sie tyczy klonowania Boxa przesuwjac go z shiftem. Nistety nie wiem jak zrobic aby kształt samego Boxa sie zmieniał wzgledem Shape-a :(

Troche mało... Jeszcze bym potrzebował by ów box deformował mi się, czyli wyginał po ścieżce...

Napisano

w modyfikatorach masz path deform i path deform wsm. Przed nałożeniem modyfikatora będziesz musiał trochę doddać wierzchołków do boxa żeby się miało co wyginać

WSM czyli wyrównany do globalnej osi ten pierwszy jest do lokalnej

Pozdrawiam

DaveBorck

Napisano
w modyfikatorach masz path deform i path deform wsm. Przed nałożeniem modyfikatora będziesz musiał trochę doddać wierzchołków do boxa żeby się miało co wyginać

DaveBorck

Zadziałało! Dzięki. Z snapshotem uzyskałem dokładnie to co chciałem.