Skocz do zawartości

Problem z Vray

Gość Muka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z Vray 1.50 RC3 w 3dsmax9. Podczas modelowania , gdy włączam chamfer pokazuje się błąd i wywala mi maxa to samo jest w innych scenach gdy np. chcę przesunąć wybrany obiekt ;/ może ktoś z was wie na czym on polega ?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

to nie problem z vrayem ogólnie max ma często takie wywalenie trzeba się przyzwyczaić, ja na 9 nie narzekałem była stabilna, możliwe ze masz w scenie jakiś model błędny który powoduje wywalenie maxa wiec może merguj do nowej sceny może coś pomoże

P.S.

aaa i możesz zainstalować Service Packi może pomoże

ja w scenach ze spora liczba obiektow co chwile mam takie problemy, czasami co 20 min nawet wywala maksa. bardzo to irytujace. i dzialo sie to zarowno na sp max9 32 bit jak i na 2009 64bit. a czy to vray mozna w sumei sprawdzic wlaczajac scanline czy mentala i w tym trybie troche pomodelowac. (przy najblizszej okazji sprawdze) bo jednak to moze byc vray. pamietam jak niegdys scena wieszala sie przy co drugiej probie dodania vraylight. Jeszcze moze to byc wina strerownikow grafiki, gdyz w jednej ze scen na direct3d wywalalo, po przelaczeniu na opengla problem zniknal na jakis czas, jednak w innej z kolei na opengl wywalalo a na direct3d juz nie tak czesto. kaprysny ten max ;)

ja mam podobny problem, pracuje na aplikacjach 64bitowych (max+vray), czasami po zmapowaniu modelu i kliknięciu Show map in Viewport pojawia się taki sam komunikat jak u Ciebie Muka i zadowolic się mogę backupem ale po odpaleniu backupu odrazu pojawia się ten error. ratuje mnie tylko ukrycie większości modeli na scenie jeszcze przed pojawieniem się tego błędu. nie wiem czy czy to wina zbyt dużych map czy błędnej geometrii, czy złej instalacji programu. dziwne, bo na scenie nie ma wielu poligonów...

taka odzyskana scena czasem się zawiesza, np w oknie Perspectiv nie można się obrócić, a po kliknięciu maximize viewport toggle znika wszystko w tym oknie i jest tylko smutna szarość.

jak by ktoś mógł na to poradzić to było by spoko.....