Gość k3mdl Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Witam, otóż dzisiaj coś tam (niby felga) zacząłem modelować. I od razu na samym początku mam nurtujące mnie pytanie. Czy da rade jakoś zrobić, aby nie było widać tych "zagięć", które widać na feldze? Nawet widać różne odcienie. A ja chce, żeby wszystko było gładkie, tak jakby to było proste. Wszystko widać na załączonym obrazku.
sand Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Jeśli 3dmax to użyj MeshSmooth albo TurboSmooth albo co tam jeszcze jest (ja nie używam maxa więc nie wiem). Jeśli Maya to wciśnij 3 i będziesz miał wygładzone. Tylko potem musisz zrobić jeszcze Convert Smooth Preview to Polygons. A jeśli to XSI to też 1,2,3 wygładzasz (chyba, dawno nie uruchamiałem ;). Tylko pamiętaj żeby dodać dodatkowe loopy krawędzi przed wygładzeniem tam gdzie chcesz zostawić krawędź ostrą.
Gość k3mdl Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 W maxie, właśnie wczoraj probowałem z meshmoothem, ale dziwnie cienie wychodzi na krawędziach, wlaśnie nie pomyślałem, żeby dodać kolejne loopy. Później się zobaczy co z tego wyjdzie, ale thz.
Apollo Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 Uzyj modyfikatora Smooth. On wygladza model i nie dodaje zadnych loopow.
GerL@nT Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 Zaznacz te poly i w "smoothing group" wybierz jaką cyferkę :P
Muminek Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 A jeśli to XSI to też 1,2,3 wygładzasz (chyba, dawno nie uruchamiałem ;). Tylko pamiętaj żeby dodać dodatkowe loopy krawędzi przed wygładzeniem tam gdzie chcesz zostawić krawędź ostrą. + i - jest 5 stopni wygładzania. Zamiast lopa używa się bevela
mrys Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 Zamiast lopa używa się bevela Nie. Bevel i loop działają nieco inaczej. Loop pozwala na uzyskanie większej precyzji "ostrych" krawędzi. Bevel zawsze daje efekt dość wyraźnego zaokrąglenia, i "wygina lekko" wybiegające z narożnika ścianki (taki już urok algorytmu Catmulla-Clarka). Przy mało istotnych detalach wystarczy. W razie konieczności zachowania precyzji wymiarowej nie.
Rekomendowane odpowiedzi