Napisano 28 Październik 200816 l Witam, otóż dzisiaj coś tam (niby felga) zacząłem modelować. I od razu na samym początku mam nurtujące mnie pytanie. Czy da rade jakoś zrobić, aby nie było widać tych "zagięć", które widać na feldze? Nawet widać różne odcienie. A ja chce, żeby wszystko było gładkie, tak jakby to było proste. Wszystko widać na załączonym obrazku.
Napisano 28 Październik 200816 l Jeśli 3dmax to użyj MeshSmooth albo TurboSmooth albo co tam jeszcze jest (ja nie używam maxa więc nie wiem). Jeśli Maya to wciśnij 3 i będziesz miał wygładzone. Tylko potem musisz zrobić jeszcze Convert Smooth Preview to Polygons. A jeśli to XSI to też 1,2,3 wygładzasz (chyba, dawno nie uruchamiałem ;). Tylko pamiętaj żeby dodać dodatkowe loopy krawędzi przed wygładzeniem tam gdzie chcesz zostawić krawędź ostrą.
Napisano 29 Październik 200816 l W maxie, właśnie wczoraj probowałem z meshmoothem, ale dziwnie cienie wychodzi na krawędziach, wlaśnie nie pomyślałem, żeby dodać kolejne loopy. Później się zobaczy co z tego wyjdzie, ale thz.
Napisano 29 Październik 200816 l Uzyj modyfikatora Smooth. On wygladza model i nie dodaje zadnych loopow.
Napisano 31 Październik 200816 l sand napisał: A jeśli to XSI to też 1,2,3 wygładzasz (chyba, dawno nie uruchamiałem ;). Tylko pamiętaj żeby dodać dodatkowe loopy krawędzi przed wygładzeniem tam gdzie chcesz zostawić krawędź ostrą. + i - jest 5 stopni wygładzania. Zamiast lopa używa się bevela
Napisano 31 Październik 200816 l Muminek napisał: Zamiast lopa używa się bevela Nie. Bevel i loop działają nieco inaczej. Loop pozwala na uzyskanie większej precyzji "ostrych" krawędzi. Bevel zawsze daje efekt dość wyraźnego zaokrąglenia, i "wygina lekko" wybiegające z narożnika ścianki (taki już urok algorytmu Catmulla-Clarka). Przy mało istotnych detalach wystarczy. W razie konieczności zachowania precyzji wymiarowej nie.