Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc

Od razu sorry bo temat wiem ze juz byl (nawet chyba zalozony przeze mnie:) ale nie znajduje odpowiedzi a juz mnie to troche do szalu doprowadza. W wiekszosci scen po dodaniu paru obiektow dzieje sie tak jak na screenie.

screen.jpg

To na pewno nie normale obiektu, ewidentnie ma to zwiazek z grafika czy tam sterownikiem wyswietlania. Przy pan lub zoom lub obracaniu widoku czasem wyglada to normalnie, ale jak juz widoku nie obracam/pan/zoom to wyglada to tak. Oczywiscie nie musze mowic ze nie widza zadnych krawedzi i generalnie bardzo utrudniona jest praca w tym przeswietlonych miejscach.

Co robic? Probowalem roznych sterownikow, probowalem zmiany wyswietlania z opengl na d3d ale wtedy duzo czesciej sie wiesza....Probowalem tez roznych opcji viewportu (default lighting etc) i nic...Czasem jak ktos mi pokazuje screen ze swojego maxa to u niego to wszystko tam pieknie, czysto jednolicie wyglada...u mnie zawsze byly jakies anomalie...

Aha grafike mam gainward 8600GT (niedlugo bede zmienial ale o ile pamietam przy poprzednim radeonie tez sie dzialy takie rzeczy).

Bede wdzieczny za pomoc:)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja mam często podobne problemy. Włączę defalut light i na chwile działą po minucie znowu włącza się ta beznadziejna symulacja oświetlenia.

Napisano
  • Autor

a myslalem ze tylko ja...wlasnie dokladnie tak jak mowisz claude, chwile dziala a potem nagle takie rzeczy...nie potrafie nawet okreslic jaka jest regula i kiedy tak sie dzieje, czasem po dodaniu swiatla, a czasem nawet bez zadnych swiatel....

pomozcie koledzy:)

Napisano

Ja czasami dodaje 2 swiatla defaultowe w ustawieniach viewportów - mi pomaga ;) Wprawdzie nie wyglada wtedy jak przy jednym deafult, ale widac wszystko w przeciwienstwe do tej "symulacji oswietlenia"

Napisano

a wciskasz Ctrl+L? to wyłącza wszystkie światła w viewporcie i powraca do ustawienia defaultowego.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

tak, nie pomaga, czasem pomaga na moment ale przy obroceniu viewporta znow sie j###e