Napisano 6 Listopad 200816 l Witam, zainstalowałem mr satellite na komputerze kliencie. Plik maya.rayhosts siedzi w Moje dokumenty\maya\2008\ i maya go widzi. Zapory na serwerze (ip 10.0.0.73) i kliencie (10.0.0.75) są wyłączone. Plik maya.rayhosts wygląda tak: #***************************************************************************** # Copyright 1986-2002 by mental images GmbH & Co.KG, Fasanenstr. 81, D-10623 # Berlin, Germany. All rights reserved. #***************************************************************************** # Evaluated at startup time of the plug-in to find ray servers for the # integrated mental ray renderer. #*****************************************************************************/ #myrayserver.mycompany.com 10.0.0.73:7108 10.0.0.78:7108 Wyskakują mi takie errory: MSG 0.0 error 011228: mi_msg_connect: failed to create active socket MSG 0.0 error 011706: cannot add host 10.0.0.73:7108 MSG 0.0 error 011329: mi-ray/tcp: not a service (check %SystemRoot%\system32\drivers\etc\services) MSG 0.0 warn 012219: using fallback inet service 7003 Sprawdziłem na kliencie plik services w c:/windows/system32/drivers/etc/ i usluga jest zarejestrowan na porcie 7108, wiec wszystkopowinno być ok. A nie jest. Ktoś miał podobny problem? A moze satelita powinien być również zainstalowany na komputerze-serwerze? I jeszcze jedno pytanko: jak sprawić, by mental ray wypluwał więcej info? w googlu znalazłem: "select the mentalrayGlobals node and make sure the verbosity is set to “Progress Messages”" - no tak, tylko jak wybrać tego noda, jest w mayi wyszukiwarka nodów? Dlaczego komenda "setAttr mentalrayGlobals.exportVerbosity 5;" nic nie daje po wpisaniu w script editor? Pozdrawiam, Artur http://www.twistedalleys.com
Napisano 7 Listopad 200816 l Sprawdź firewalla na obu kompach. Tego systemowego też sprawdź koniecznie. Nie pamiętam dokładnie, ale kiedś miałem ten sam problem i rozwiązaniem wyło wyłączenie całego systemowego firewalla i odinstalowanie dodatkowego jaki miałem. Gdzieś przeczytałem, że satelite jest traktowany jako zagrożenie, czy inny wirus. Ale dokładnie nie pamiętam już.