Skocz do zawartości

Vray+Maya 8.5 PLE-problem z instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kakaku
Napisano

Ściągnęłem Vray lecz nie było tam instrukcji jak go zainstalować. Nie mam pojęcia co wybrać przy instalacji , Maya root folder: i V-Ray plugins destination folder: . Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny :)

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Instalacja sie sprowadza poprostu do klikania dalej :) pozniej tylko trzeba z poziomu Maya zaladowac renderer w Plug-in Menager.

W przypadku jesli sie posiada wewnetrzny Build czyli nie wersje Public Beta, nalezy wkleic klucz licencji w V-Ray license server.

Edytowane przez Rascal
Napisano

Zainstalowałem, odpaliłem Maye, wszedłem w plug-in menager, teraz wyszukuje vrayformaya85.mll naciskam load i nie mam go na tej liście w plug-in menager... tak powinno być czy musi sie zaladowac i wtedy na niego loaded/auto load? I mam jeszcze jedno glupie pytanie jak odpalic vray? Przez maye to normalne , ale co musze wlaczyc?

Dziekuje Rascal za odpowiedz :)

Napisano (edytowane)

Jesli nie ma go na liscie to trzeba recznie wskazac plik vrayformaya85.mll jesli sie nie moze zaladowac pradopodobnie problem tkwi w tym ze w wersji PLE nie mozna ladowac zadnych pluginow. Generalnie V-Ray jest dostepny w zakladce w oknie renderingu tak jak np. MentalRay.

setupff9.jpg

Edytowane przez Rascal
Napisano (edytowane)

Rascal mam jeszcze jedno pytanko troche z innej beczki. Chodzi mi o ustawienie blueprintów. Umiem je wrzucic do mayi ale nie wiem jak je kontrolować, chodzi mi o przesuwanie ich i powiekszanie/zmniejszanie. Próbowałem podstawowymi narzedziami ( move tool itp) ale nie idzie. Wiesz jak to zrobic bo to bardzo przeszkadz i wydluza czas pracy.

Dziękuje i Pozdrawiam

PS: Udalo mi sie wrzucic to na liste i nie wiem co mam zaznaczyc loaded czy autoload?

Edytowane przez kakaku
Napisano

będziesz sie ze mnie samil ale mi to nie wychodzi. Robie plane> material attributes>color (szachownica)>files>wybieram obrazek>jest tak jak powinno i teraz mam pytanie jak zrobic by ten obrazek pokazal sie na planie?

Napisano

Jak chcesz zmienić obrazek to go zaznacz potem uruchom atribute editor i tam masz narzędzia. A jak koniecznie chcesz z tym planem to musisz ddać teksturę i włączyć w opcjach viewporta hardware texturing.Ale wtedy musisz pamiętać o przeźroczystym materiale dla twojego objektu. Ogólnie odradzam bo to strasznie przeszkadza.Pozdro

Napisano

Super:) Dzieki za pomoc:) udało mi sie to zrobic wczesniej zamiast w atributes editor szukalem w innych ustawieniach xD

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam