fiufek Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 prosze pomocyyyyy! kupilem nie dawno hp z przypisaną vistą ale po tygodniu postawiłem, xp nie zgrałem visty z partycji na plyte ale się okazało że do tego laptopa nie można znaleśc wszystkich sterowników na xp i teraz chodzi mi jak stara k... sory. chce wgrać viste. powidzcie jak mam to zrobiż. słyszałem ze ona jest gdzieś na ukrytej partycji.jak wogle mam z niej wystartować .:(
JmTm00 Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 szkoda ze chcesz viśte :/ ja bym za darmo tego krapu nie wziął :/ no ale skoro tak juz sprzet wymaga.......skótu do ukrytej partycji nie pamietam (alt+f8.....??....cos przy wlaczaniu lapka chyba bylo) ?? ale powinieneś mieć system na plytach zalaczonych do laptopa...nie bedzie pisac "viśta" ale jakoś "bakap utility" sprawdz dobrze
trosiek Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 JmTm00 aj nie narzekaj. miałes viste? jak nie to sie nie wypowiadaj. ja mam od dłuższego czasu i złego słowa powiedzieć nie moge. I nie jestem jedyny. I płytek teraz do laptopa się z systemem nie dostaje (chyba, że sobie dokupisz OS-a, albo są to stery dla kadłubkowców). fiufek Nie wiem czy w twoim hp jest przy wlaczaniu laptopa cos takiego - F (chyba 3 albo 8) to recorvery i odliczanie i jak nie nacisniesz to laduje system. a jak nacisniesz to wchodzisz do kreatora i jazda. A jeśli jednak nie masz tej partycji to sciagasz sobie skads viste (ew. pozyczasz) taka wersje jaka miales i instalujesz i przy instalacji podajesz cd key z naklejki pod laptopem. powinno działać. I to jest legalne. Bez obaw. Jeśli masz watpliwosci odnosnie samej partycji recorvery to RTFM :)
JmTm00 Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 ciii maleńka :] mam vistę to pozwole sobie narzekac....i plytke z lapkiem dostałem, i nie byl to kadlubek i nie bylo to dawno :] Po co taka nienawisc od razu? źle ci czy jak?
trosiek Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 nienawiść? no co Ty. o temat o laptopie? xd to jakieś dziwne coś że płytki dostałeś :) i zapewaniam Ci ze mi dobrze
Bacry Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 też mam płytkę xpeka z laptopem to hp'ek tak wydziwia i każe robić bekap przed uruchomieniem :)
fiufek Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 nie sprzeczajcie się .ja nie dostałem płytki z lapkiem.ale zrobiłem jak powiedział trosiek i działa dzięki .ale jeszcze mam proźbe do was nie mam dziewięciu sterów.nie wiem dlaczego te ze strony producenta nie chcą mi wejść.gdybyście mogli poradzic to prosze o jakiś link dzięki
trosiek Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 jak to nie chcą wejść? a do tego modelu co masz starasz się sciągnąć?
Hubi Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 nie sprzeczajcie się .ja nie dostałem płytki z lapkiem.ale zrobiłem jak powiedział trosiek i działa dzięki .ale jeszcze mam proźbe do was nie mam dziewięciu sterów.nie wiem dlaczego te ze strony producenta nie chcą mi wejść.gdybyście mogli poradzic to prosze o jakiś link dzięki trosiek opisał dwa sposoby, którego z nich użyłeś? Sądząc po tym że nie masz sterów to wykonałeś to wg sposobu drugiego. Jeżeli masz problemy ze sterami ze strony producenta to coś w sumie dziwnego. Hp w moim przypadku dosyć dobrze zaopatrzyło stronę w sterowniki. A partycje recovery sformatowałeś czy formatowaleś tylko C:\? Jeżeli tylko C:\ to spokojnie możesz zainstalować od nowa system z partycji recovery. Tam będą już wszystkie potrzebne sterowniki. Wystarczy zaraz po odpaleniu wciskać bodajże F11 i do przodu :)
trosiek Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Hubi - chyba że zostały zamazane sektory mbr przy intalacji XP co jest bardzo możliwe. Loader systemów tak jakby nie widzi tamtej partycji. Wiem że w lenovo dało się jakoś odzyskać te sektory i zrobić, żeby to działało jak dalej. Producent poprostu dawał programik który naprawiał co trzeba. Ale z HP nie wiem jak jest. poszukaj
fiufek Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 hubi masz racje zrobiłem to drugim sposobem.spróbuje zaraz f11 a jak nie pujdzie to F3 lub F8 jak napisał trosiek. acha sciągam stery do hp 9700 pavillion. ale nie wiem czy to ma znacenie bo z przodu lapka pisze hp9000 a z tyłu hp 9700 i to jest na specjalnej naklejce. ide do chaty dam wam potem znać co sie urodzi .Dzięki narazie
fiufek Napisano 18 Listopad 2008 Autor Napisano 18 Listopad 2008 aa jeszcze hubi formatowałem tylko partycje C:/ ale to nawet dziwne ponieważ jak instalowałem xp to tylko widział tą partycje nawet ją sobie podzieliłem ale po instalce zajażyłem ze coś mało mam twardziela . i po którymś resecie po instalkach sterów na xp wyskoczyła mi dodatkowa partycja bez formatu . i nie moge do niej wejść i nie chce jej formatowąć ale jak na recovery to chyba za duża 120 Gb
Hubi Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Jeżeli chodzi o sterowniki to podejrzewam że błędnie szukasz modelu. O ile jest to laptop to domyślam się jest z serii DV9000, napis z tyłu DV9700 jest chyba jakimś numerem grupy modeli, a dopiero takie jeszcze inne oznaczenie na tej białej nalepce z tyłu jest dokładnym oznaczeniem modelu Twojego laptopa Model Twojego laptopa to ten numerek (i literki!) nad napisem warranty. Zobacz jaki masz u siebie i szukaj do niego sterowników. Jeżeli chodzi o partycję to przy samym formacie C: wydaje mi się że nie powinno się nic stać z mbr. Przynajmniej u mnie po formacie i instalacji innego systemu, z recovery nie było problemu i działał jak trzeba. Możliwe że namieszało się coś przy dzieleniu wszystkiego na partycje... możliwe że tam coś namieszałeś.
fiufek Napisano 19 Listopad 2008 Autor Napisano 19 Listopad 2008 hubi wielkie dzięki masz racje szukałem błędnie sterów dopiero teraz znalazłem i jednak mamDV9821ea.Biore się do roboty.jutro dam znac jak mi poszło wielkie dzięki dla wszystkich tych któży chcieli mi pomóc.DDZZIIEEKKIIIII
fiufek Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 jeszcze jedno pytanie.czy mam tym lapkiem o sciane walnac czy posypać solą i żucić psowi. za żadne skarby nie chce mi ruszyć z recovery daje F11 i potem co bym nie włączył wyskakuje mi pomoc ale po angielsku już chyba we wszystko wchodziłem i nic krzycz że chce cd a jak włoże ten pożyczony to wyskakuje komunikat że to nie ten.już nawet dzwoniłem do serwisu powiedzieli że musze znajśc recowery menadżer ale go tam nie ma może dlatego że mam zainstalowany pożyczony cd system? a co do wgrania śćągniętych sterów to też nie moge bo mi sie wciąż sam resetuje.jeszcze chce spróbowac na nowo postawić system z pożyczonego(...) tylko nie wiem czy on formatuje c:/ czy nie bo jak ostatnio stawiałem to nic nie było mowy o formacie tylko czy zainstalować na c:/ i to wszystko. a może tam gdzies vista z xp się gryzie ,niech mi to ktoś wyjaśni prosze.
fiufek Napisano 21 Listopad 2008 Autor Napisano 21 Listopad 2008 PODSUMOWANIE. Tak w laptopie namieszało się że siadła pamięć i poszedł do serwisu wkońcu. nie wiem czy każdy ma takie problemy czy tylko ja.ale dzięki wszystkim pomagająćym. uważam sprawe za zamkniętą.dzięki
Rekomendowane odpowiedzi