Napisano 29 Luty 200421 l Mysle, ze nie trzeba nikomu przypominac, ze dzisiaj wreczaja Oscary. Moje propozycje (najwazniejsze kategorie): 1. Rola meska 1st planowa: Johnny Depp (Piraci...) lub Bill Murray (Lost in...) 2. Rola zenska 1st planowa: Charlize Theron (Monster) 3. Najlepsza rezyseria i najlepszy film: Peter Jackson lub Sophia Coppola 4. Najlepszy scenariusz oryginalny: Sophia Coppola 5. Najlepszy scenariusz adaptowany: LOTR 6. Najlepsze zdjecia: Miasto Boga 7. Najlepszy montaz Miasto Boga 8. Najlepsze: efekty, kostiumy, scenografia i charakteryzacja: LOTR (moze cos wpadnie Samurajowi lub Master and Commander\'owi) 9. Najlepsza muza: trudno powiedziec, Shore juz dostal Oscara za muze do LOTR\'a, moze jeszcze raz? Nie mam pojecia... 10. Noi najwazniejsze kategorie ;) a. Najlepszy short: Boundin\' ew. Gone Nutty b. Najlepszy film animowany: Finding Nemo
Napisano 29 Luty 200421 l Nie lubie bawić się w przewidywanie wyników, ale ceremonię na pewno obejrzę, swoją drogą fajnie będę wyglądaj jutro na próbnych po tej nieprzespanej nocy ;)
Napisano 1 Marzec 200421 l Biedni Piraci ;( Biedny Knoll, Biedny Badelt (to ze Howard Shore wygral to juz katastrofa)
Napisano 1 Marzec 200421 l Czizas, w życiu bym nie poznał Charlize Theron w Monsterze. Klobuc, nie usnij na próbnej :)
Napisano 1 Marzec 200421 l Bedzie ciezko :), swoja droga nie spodziewalem sie az 11 Oscarow dla władcy i strasznie szkoda ze Deep nie dostal za Piaratów, bo to byla swietna rola. No ale wiadomo Oscary to troche loteria. Za rok bedzie dopiero ciekawie bez dominacji zadnego duzego filmu :) (ciekawe gdzie sie podzialy oba Matrixy :D)
Napisano 2 Marzec 200421 l dokładnie - no i szkoda, że \"Lost in translations\" nie wygrało:( Pozdr Giorgione
Napisano 2 Marzec 200421 l Autor szkoda ze Depp nie zgarnal statuetki... imho byl po prostu genialny w piratach LOTR- bylo do przewidzenia.... Copolla dostala przynajmniej za scenariusz... noi of coz Miasto Boga...to juz wtopa ze nic nie dostalo...film swietny; no ale to holywood :/
Napisano 2 Marzec 200421 l a ja tam musze powiedziec że byłem na 3 cześciach i ta ostatnia była najgorsza.
Napisano 3 Marzec 200421 l amerykanskie filmy sa pompatyczne, sterowane marketingowo, odmozdzajace, trafiajace w wartosc oczekiwana gustow, a onie jeszcze do tego sami sobie przyznaja za nie nagrody, to wszystko jest smieszne, co sie stalo z kinem? ja pytam lotr 11 oskarow, zalosne
Napisano 3 Marzec 200421 l Autor tomek-> mysle ze to daleko idace uogolnienie ale oczywiscie jest w tym duzo prawdy co mowisz... pzdr
Napisano 3 Marzec 200421 l Sprawa z lotr`em jest dość dziwna. Za kostiumy, scenografię, fx należało się. Nagroda za zdjęcia i montaż... może być (ostatecznie). Ale za najlepszą piosenkę? Najlepszy reżyser?? Najlepszy film???? Może to kwestia gustu. Osobiście film podobał mi się, porządna robota ale nic ponad to. Tomek : Jest to zbyt daleko idące uogólnienie. Owszem zdarzają się straszne szmiry, jak w każdym kinie, nie tylko amerykańskim. A że jest to ogromny rynek to jest tego więcej ilościowo. Twierdzenie jednak, że wszystkie ich filmy są popatyczne itd to lekka przesada. Po części jest to związane z charakterem tego narodu. Filmy japońskie (azjatyckie) są z kolei ckliwe (mi to akurat nie przeszkadza). Widziałem masę naprawdę bardzo dobrych filmów amerykańskich (heat, fight club, bez przebaczenia), kilka moim zdaniem genialnych (np. 2001 Odyseja kosmiczna). A to że trafiają w gusta widzów... i co z tego? Kino nie kończy się na ameryce, każdy lubi odmiany, a tego akurat niestety brakuje.
Napisano 3 Marzec 200421 l LOTR dostal nagrode za \'caloksztalt\' - wypadalo dac - i do przewidzenia bylo ze wlasnie ROTK jako konczacy trylogie nagrody za rezyserie i najlepszy film zgarnie. Poszkodowani sa tutaj i Estwood i Copolla, bardzo szkoda bo to byl dobry filmowy roczek, akademia tego nie przewidziala:). Za to nie rozumiem jak LOTR mogl dostac nagrode za scenariusz. Bo tutaj to i American Splendor i Rzeka tajemnic bija LOTRA na glowe. Szkoda za zdjecia nie trafila do M&C albo Miasta Boga. Piosenka to kategoria pomijalna:) Nagroda za montaz jest ponoc przyznawana hurtem razem z ta za najlepszy film - tez szkoda tutaj Miasto Boga pokazuje pawera. itd. itd. Nie od dzis wiadomo ze w oscarach liczy sie polityka, marketing i wiele wiele czynnikow poza filmowych. Czy to dobrze czy zle, cholera wie:)
Napisano 4 Marzec 200421 l Dokładnie! Gdybyśmy patrzyli na Oskary to okazuje się że najlepszymi filmami w historii kina są : Titanic i Władca (pierwszego dotąd nie oglądałem). Oskary rządzą się swoimi prawami i gadanie tu o pompatyczności amerykańskich produkcji (to gadanie jest już równie pompatyczne) nic tu nie zmieni.