Napisano 20 Listopad 200816 l Nie wychodzi mi lustrzana powierzchnia mimo że robię wszystko wg łopatologicznej receptury i nawet ściągnięty ze strony z tutorialem przykład jakoś tak lipnie wygląda, tego połysku nie ma tak jak na zdjęciach tutaj http://tnij.org/cd2s . Na tych obrazkach wygląda to fantastycznie a u mnie lipa, w ogóle żadnego praktycznie efektu nie ma. Może jest to skutkiem braku czegoś w systemie, open gl czy directx czy jeszcze coś innego... choć to wątpliwa sprawa, mam vistę czyli wszystko najnowsze. A może rzecz w tym że renderuję na wbudowanym raytracerze? Yafraya, ściągnąłem i zainstalowałem, pozycja w menu się pojawia i przy przycisku do renderowania ale renderować nie chce amoże ja nie umiem jeszcze się nim posługiwać więc korzystam z internala.
Napisano 20 Listopad 200816 l W takich sytuacjach najlepiej zapodaj plik blend ,może zapomniałeś coś wcisnąć ,na pewno nie jest to wina internala ,wszystko w nim śmiga ,poniżej render oraz plik .blend ,pozdrawiam . Blend--> Gloss_1.blend
Napisano 22 Listopad 200816 l Autor Mam blendera 2.48 z ostatnią wersją Pythona i na dwóch komputerach sprawdzałem czy da się zrobić odblaski i przezroczystość i wychodzi na to że się nie da. Zmieniam parametry i żadnej różnicy w połysku nie widzę, przy przezroczystosci to w ogóle jakieś głupoty wychodzą nie z tej ziemi. Co może być nie tak?
Napisano 22 Listopad 200816 l Ray tracing włączony? (zakładka render ) panel scene F10 ,albo nie wciskasz po prostu Ray mirr i ray trans tylko suwakami się bawisz ,już miałem taki przypadek ,kolega też wyrywał sobie włosy z głowy ,bo robił jak w tutku ,ale zapomniał aktywować tych opcji ,ew pokaz screeny co i jak masz tam poustawiane ,bo to niemożliwe ,że nie działa.
Napisano 22 Listopad 200816 l Autor Już działa i wygląda ślicznie. Po prostu nie wiedziałem, że wypolerowane kulki same z siebie nie błyszczą i dopiero jak zrobiłem podłogę, sufit i ściany to zaczęło wyglądać jak trzeba bo jest się teraz co odbijać... no prawie, jeszcze nad oświetleniem muszę popracować.